Koronavirüs pandemisinden ağır darbe alan İtalya ekonomisi, geçen yıl yaklaşık yüzde 9 oranında daralmıştı. Ancak, 2011 yılından bu yana İtalya Merkez Bankası'nın başkanlığını yürüten Ignazio Visco, ekonominin bu kayıpların yaklaşık yarısını geri kazanacağı öngörüsünde bulunarak ekonomik büyümenin bu yıl "yüzde 4'ü aşacağını" öngördü.

Çin ve Seyşeller ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Seyşeller ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

Merkez bankasının ekonomiye ilişkin görüşlerinin yer aldığı "İtalya Merkez Bankası'nın 2020 Yılı Operasyon ve Faaliyetleri Raporu"nda yıllık değerlendirmesini yapan Visco, "Üretim faaliyetleri güçleniyor" ifadesini kullandı. "Önümüzdeki birkaç ayda Kovid-19 aşılama kampanyasının devam etmesiyle ekonomik toparlanmada hızlanma görebiliriz" diyen Visco, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yılın ikinci yarısında ekonomik talepte güçlü bir toparlanma olması mümkün."

Visco, bu iyileşmenin İtalya'da koronavirüs aşılarının uygulanmasının devam etmesine ve Ulusal Toparlanma Planı'na "iyi bir başlangıç" yapılmasına bağlı olduğunu söyledi. Söz konusu plan, İtalya'nın Avrupa Birliği'nden 200 milyar euronun (245 milyar ABD doları) üzerinde hibe ve kredi kullanmaya yönelik stratejisinden oluşuyor.

Visco ayrıca koronavirüs pandemisinin en kötü dönemi geride kaldığında bile pandeminin neden olduğu ekonomik yavaşlamanın etkilerine maruz kalan çalışanlara ekonomik destek sağlamanın önemini koruyacağı uyarısında da bulundu. "Son yıllarda yapılan reformlara rağmen sosyal güvenlik ağının tasarım ve kapsamındaki önemli zayıflıklar varlığını sürdürüyor" diyen Visco şunları ekledi: "Pandemi bunları görünür hale getirdi ve olağanüstü müdahalelerin yapılması zorunlu oldu."

Editör: İRFAN KARSLI