Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu

Aynı zamanda kısa süre önce yayınlanan bir raporun baş editörü olan Haegeli, Pazartesi günü Xinhua ile yaptığı söyleşide, küresel seviyede harekete geçilmezse dünya ekonomisinin, özellikle daha yoksul ülkelerin "en yüksek bedeli" ödeyeceğini söyledi. Haegeli ekibi, sıcaklık artışı mevcut hızda artmaya devam ederse 2048 yılına kadar küresel ekonominin küresel gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 10'unu kaybedebileceği ve Güney Yarımküre'deki ülkelerin Kuzey'e göre daha fazla etkileneceği sonucuna vardıklarını açıkladı.

Haegeli, Malezya ve Filipinler gibi Güneydoğu Asya'daki ülkelerin iklim değişikliğine karşı "son derece savunmasız" olduklarını ve sıcaklıkların 1800'lere kıyasla 3 santigrat derece artması durumunda yüzyılın sonuna kadar gayrisafi yurtiçi hasılalarının yüzde 46'sını kaybedebileceklerini söyledi. Ekonomiste göre, kıyıları boyunca yüksek nüfus yoğunluğuna sahip olan ve tropikal bölgelerde yer alan bu ülkeler, sıcaklık artışına "yüksek oranda maruz kalıyor"

Ancak Haegeli, rapora göre daha az kayıp yaşayacak olan Kuzey Yarımküre ülkelerinin daha fazlasını yapması gerektiğini belirtti. "Küresel açıdan doğru olanı yapmalıyız" diyen İsviçreli ekonomist, gelişmekte olan ülkelere, artan sıcaklıkların olumsuz etkilerini azaltmasına yardımcı olmak için, gelişmiş ülkelerin Yeşil İklim Fonu'na 100 milyar ABD doları destekte bulunması gerektiğini de vurguladı.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli 9 Ağustos'ta dünyanın 2040 yılına kadar 1,5 santigrat derece ısınmaya ulaşacağını ilan ettiğinden beri tüm dünyada alarm sinyalleri veriliyor. Haegeli, sera gazı emisyonlarını azaltma konusunda "geride" ve "Paris Anlaşması'nın çok uzağında" olunduğunu belirten SwissRe'nin raporunun gerçekçi bir yaklaşım sergilediğini kaydetti.

Editör: İRFAN KARSLI