BM: Gazze'de aşılama geciktikçe çocuk felcinin yayılma riski artıyor BM: Gazze'de aşılama geciktikçe çocuk felcinin yayılma riski artıyor

TT'ye konuşan İsveç Medikal Ürünler Kurumu grup yöneticisi ve aşı koordinatörü Charlotta Bergquist, ilacın belirli bir hasta grubunda hastanede geçirilen süreyi azaltmaya yardımcı olabildiğini söyleyerek, "Remdesivir için halen kullanım alanı olduğuna inanıyoruz" dedi.

Haberde, hastalığın ilk aşamasında olup oksijen desteği alan Kovid-19 hastalarının remdesivir tedavisi almaları halinde hastaneden günlerce önce taburcu olabildikleri belirtildi. Remdesivirin, Kovid-19 hastalarının ölüm oranları üzerinde kanıtlanmış etkisinin olmadığını kabul eden Bergquist, "Ancak DSÖ sadece ölüm oranlarını dikkate aldı; bu da oldukça kaba bir ölçü" diye konuştu.

Kasım 2020'de remdesivirin hastaneye kaldırılmış hastaların hayatta kalma ve diğer sonuçlarını iyileştirdiğine dair bir kanıt olmadığını açıklayan DSÖ, hastalığın aşaması ne olursa olsun remdesivirin bu hastalarda kullanılmamasına yönelik şartlı tavsiye yayımlamıştı. İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun en son verilerine göre, Cuma gününe kadar ülkede toplam 523 bin 486 Kovid-19 vakası tespit edildi ve 10 bin 323 kişi hastalıktan dolayı hayatını kaybetti.

Tüm dünya Kovid-19 pandemisini kontrol altına almaya çalışırken İsveç'te ve diğer bazı ülkelerde kullanım onayı almış koronavirüs aşılarıyla aşılama çalışmaları devam ediyor. Öte yandan DSÖ'nün 12 Ocak'ta açıkladığı verilere göre Almanya, Çin, Rusya, İngiltere ve ABD'nin de aralarında yer aldığı farklı ülkelerde 236 aşı adayının geliştirme süreci devam ederken, bunların 63'ü klinik deneme aşamasında bulunuyor.

Editör: İRFAN KARSLI