Halk Sağlığı Kurumu Birim Müdürü Sören Andersson, İsveç devlet televizyonu SVT News'e "Avrupa İlaç Ajansı, yeterli veri olmadığına inanıyor" dedi.

Böylece İsveç, Alman uzmanların geçen hafta AstraZeneca aşısının yaşlı insanlar üzerindeki etkinliğine ilişkin endişelerini dile getirmesinden sonra benzer duyurular yapan ve sayıları giderek artan Avrupa ülkelerine katılmış oldu.

Andersson mevcut verilerin, aşının yaşlılar için zararlı olabileceğini göstermediğini fakat etkinliğinin kanıtlandığı yaş gruplarına uygulanmasının daha makul olduğunu söyledi. Daha fazla yaşlı ile yapılan ve halen devam eden yeni klinik denemelerden Nisan ayında sonuç alınması bekleniyor. Bulgulara bağlı olarak, Halk Sağlığı Kurumu tavsiyesini değiştirebilecek.

Halk Sağlığı Kurumu'nun istatistiklerine göre, Salı günü itibarıyla 256 bin 978 İsveçli'ye aşının ilk dozu yapıldı. Bu sayı hafta sonu öncesine göre yaklaşık 27 bin daha fazla. Bunlar arasında aşının iki dozunun da yapıldığı kişi sayısı ise 28 bin 279 kişi. Bu sayı da Cuma günkü sayıdan 9 bin 400 daha fazla.

Afrika CDC'den 643 kişinin hayatını kaybettiği M çiçeği vakalarında artış uyarısı Afrika CDC'den 643 kişinin hayatını kaybettiği M çiçeği vakalarında artış uyarısı

Dünya pandemiyi kontrol altına almak için mücadele ederken, birçok Avrupa ülkesinde onay verilmiş koronavirüs aşıları ile aşılama devam ediyor. Diğer yandan, Dünya Sağlık Örgütü'nün 29 Ocak'ta yayınladığı bilgiye göre, dünya genelinde Almanya, Çin, Rusya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde 63'ü klinik deneme aşamasında olmak üzere 237 aşı adayı geliştirilmeye devam ediyor.

Editör: İRFAN KARSLI