Kurum, 18 yaş ve üstü kişilerin aşılanması tamamlandıktan sonra 16 ve 17 yaşındaki tüm çocuklara Kovid-19'a karşı aşılanma imkanı sunulacağını bildirdi. İsveç Televizyonu SVT'nin aktardığına göre, Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson, "Küçük çocukları aşılamak için risk-fayda dengesi açısından yeterli desteğin olduğunu düşünmüyoruz" dedi.

Carlson, düzenlediği basın toplantısında "Çocukların aşılanması hassas bir konu ve çocuk için bireysel olarak büyük bir yararı olduğunu görmüyorsanız yapılmamalıdır" diye konuştu. Avrupa İlaç Ajansı, yaklaşık bir ay önce 12 yaşından itibaren çocukların aşılanmasını tavsiye etmişti. SVT'nin aktardığına göre, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve İsrail'de de 12 yaşındaki çocukların aşılanmasına karar verilmişti.

Carlson, "16 yaşından itibaren aşılama kararının temel argümanı, bireyin yararıdır. Gençlerin Kovid-19'u ağır geçirme olasılığı yaşlılara göre daha düşük olsa da, ciddi akut hastalık ve uzun vadede sorun yaşama riski bulunuyor" dedi. Şimdiye kadar 16-17 yaşlarında 150 ila 170 kişinin Kovid- 19 enfeksiyonu nedeniyle hastaneye yattığını belirten Carlson, aşının 16-17 yaşındakilere yapılmasına karar verilmeden önce diğer faktörlerin de dikkate alındığını söyledi.

Johan Carlson "Kısıtlamaların ve uzaktan eğitim gibi önlemlerin birçok genci olumsuz etkilediğini biliyoruz. Pandemi boyunca bu grubun bütün olarak ruh sağlığı bozuldu ve kaygı durumlarında artış oldu" tespitinde bulundu. Carlson, "Bu da dikkate aldığımız bir durum çünkü sağlık, sadece hastalıklara karşı korunmadan çok daha fazlasıdır" ifadelerini kullandı.

Ancak İsveç'te istisnai durumlarda 12 yaşındaki çocuklara da aşı yapılabilecek. Toplu bir aşılama programı yerine, yalnızca İsveç Pediatri Derneği tarafından hazırlanan listede yer alan belirli rahatsızlıkları olan çocuklara aşı uygulanabilecek. Bu listede yer alan hastalıklar arasında; son 24 ay içinde yoğun bakım gerektiren şiddetli astım, ağır akciğer hastalığı, belirli bağışıklık yetersizliği durumları, Down sendromu ve şiddetli obezite bulunuyor.

BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı

Editör: İRFAN KARSLI