Sağlık

İsrailli ve Alman araştırmacılar, atık sudaki kirleticileri tespit etmek için biyolojik yöntem geliştirdi

Geliştirilen biyolojik yöntem, kanalizasyon gibi ortamlardan alınan numunelerdeki mikro kirleticileri tespit etmeleri için genetik mühendisliği yoluyla geliştirilen bakteri, a...

Abone Ol

Geliştirilen biyolojik yöntem, kanalizasyon gibi ortamlardan alınan numunelerdeki mikro kirleticileri tespit etmeleri için genetik mühendisliği yoluyla geliştirilen bakteri, alg ya da mayalara dayanıyor. Halihazırda kullanılan yöntemler ise numunelerde bulunan birçok bileşenin tamamının kimyasal analizine dayanıyor. Bu nedenle de mevcut yöntemlerin karmaşık ve pahalı olduğu, uzun sürdüğü ve bazen de başarısız sonuçlar verdiği düşünülüyor.

Bununla birlikte Kudüs İbrani Üniversitesi, Koblenz'deki Federal Hidroloji Enstitüsü ve RWTH Aachen Üniversitesi'nden araştırmacılar, Ekotoksikoloji ve Çevre Güvenliği dergisinde yayımlanan yeni araştırmalarında, numunenin biyolojik aktivitesini inceleyerek içinde bulunan bileşenler arasından sadece toksik olanları izole etmeyi başardı. Bu nedenle de hücrenin hormonal aktivitesini bozan ve genetik materyaline zarar veren maddeleri tespit etmek için bir dizi hücresel sensör geliştirdiler.

Ekip, sensörleri kullanarak kanalizasyondan alınan numunelerde arıtma işleminden hem önce hem de sonra hücrenin hormonal aktivitesini bozan ve genetik materyaline zarar veren maddeleri saptadı. İlk olarak, alınan örnek silika jelle kaplanmış bir cam levhada bileşenlerine ayrıldı.

Sonrasında levhaya, zararlı maddelerin bulunması durumunda görsel bir işaret oluşturacak şekilde genetik mühendisliği yoluyla geliştirilmiş bakteri, alg ya da maya kültürleri serpildi. Zararlı aktivitenin yaşandığı "noktalar", birkaç saatin ardından diğer bileşenlerden farklı bir renkle veya örneğin mavi bir ışıkla parladı.