BM: Gazze'de aşılama geciktikçe çocuk felcinin yayılma riski artıyor BM: Gazze'de aşılama geciktikçe çocuk felcinin yayılma riski artıyor

MesenCure adı verilen ilaç, Bonus BioGroup tarafından Kovid-19 hastalarında hayati tehlike oluşturan solunum sıkıntısının tedavisi için geliştirildi. Sağlıklı bağışçılardan alınan adipoz türevli kök hücrelerinden oluşan yeni ilaç, kan nakli yoluyla hastalara veriliyor. Şirket, ilacın akciğer dokusundaki iltihaplanmayı azaltıp onarım sürecine yardımcı olduğunu söyledi.

MesenCure'un, yaklaşık bir yıl önce hayvanlar üzerinde gerçekleştirdiği başarılı denemelerinin hükümet onayı alması üzerine, İsrail'in kuzeyindeki Rambam Tıp Merkezi'nde insanlar üzerinde klinik deneylere başlandı. Deneylere yaşları 45 ila 75 arasında değişen ve tümü ciddi semptomlar gösteren 10 Kovid-19 hastası katıldı.

Bu hastaların tamamı akut solunum sıkıntısı, ağır zatürre ve tehlikeli bağışıklık yanıtı sergiliyordu. Çoğunda başka kompleks hastalıklar da bulunuyordu. Ancak ilaç tedavisi sonrasında tüm hastaların durumunda belirgin bir iyileşme gözlendi ve hastalar tedavi sona erdikten ortalama bir gün sonra hastaneden taburcu edildi. Tedavi, hastaların hareket kabiliyetinde ve rutin işleri yapabilme becerisinde iyileşmenin yanı sıra ağrı ve anksiyetede azalmaya yol açtı. Deneylerin bir sonraki aşamasında 50 hasta daha Rambam Hastanesi'nde ilaçla tedavi edilecek.

Editör: İRFAN KARSLI