Kongo Demokratik Cumhuriyeti, M çiçeği salgınına karşı aşılama kampanyası başlattı Kongo Demokratik Cumhuriyeti, M çiçeği salgınına karşı aşılama kampanyası başlattı

Microbiome dergisinde yayınlanan çalışmada BGU'dan bilim insanları, patojenik bakterilerle savaşmak ve çeşitli enflamatuar durumları tedavi etmek için probiyotik yoğurttan izole edilen moleküllere dayanan yeni ilaç adayları belirledi.

Araştırmacılar, sütün maya ve bakterilerle aşılanmasıyla yapılan fermente probiyotik süt-yoğurt içeceği olan kefirdeki mayada bulunan molekülleri izole etti. Bilim insanları, sonrasında da koleraya sebep olan Vibrio Cholerae bakterisinin virülansını belirgin şekilde azaltarak bu moleküllerin patojenik bakterilerle mücadelede önemli bir potansiyele sahip olduğunu gösterdiler.

Antibakteriyel etki, bakteri hücreleri arasındaki iletişimi bozma ve Vibrio Cholerae virülansı ile hastalığın gelişimi üzerinde belirgin rol oynayan bakteriyel agregaların birleşimine müdahale etmeye bağlı olarak oluşuyor. Araştırmacılar, antibakteriyel etkinliğe hücre iletişimini keserek ulaşmanın antibiyotik dirençli bakterilere karşı umut verici bir strateji olduğunun altını çizdi. Bilim insanları izole edilmiş moleküllerin, aşırı bir bağışıklık tepkisi ve Kovid-19 hastalarının ana ölüm nedeni olan sitokin fırtınası ile Crohn hastalığı gibi iltihaplı bağırsak hastalıklarında çarpıcı bir şekilde anti-enflamatuar olduğunu da gözlemledi.

Editör: İRFAN KARSLI