BGU, "Amphistar" adı verilen yeni robotun, su üzerinde yüksek hızlarda yüzdüğünü ve koştuğunu, zorlu arazi şartlarında ise sürünerek yol alabildiğini bildirdi.

Hamam böceklerinden esinlenen bir yayılma mekanizmasına sahip olan robot, basilisk kertenkelesi gibi yüksek hızlarda su üzerinde koşmak üzere tasarlandı.

Araştırmacılar, robotun, hem yürüme hem de yüzmenin gerekli olduğu tarım, arama-kurtarma ve kazı uygulamalarında kullanılabileceğini belirtiyor.

Avuç içi büyüklüğündeki tekerlekli robotun, dört pervanesi bulunuyor ve yayılma mekanizması kullanılarak akslarına eğim verilebiliyor.

Çin'de yapay zekaya ilişkin güvenlik yönetişimi çerçevesi açıklandı Çin'de yapay zekaya ilişkin güvenlik yönetişimi çerçevesi açıklandı

Toprak zeminde tekerlek görevi gören bu pervaneler, robotun yüzmesi ve saniyede 1,5 metre hızla su üzerinde koşması sırasında suyu iten yüzgeçlere dönüşüyor.

Robot, iki hava tankı sayesinde suyun yüzeyinde kalabiliyor ve su üzerinde yüksek hızda koşma modundan daha düşük hızda yüzme moduna, yürüme modundan yüzme moduna ve tersi yönde pürüzsüz arasında geçiş yapabiliyor.

Robot ayrıca çakıl, çimen ve beton zemin üzerinde sürünerek ilerleyebiliyor ve saniyede 3,6 metre hıza ulaşabiliyor.

Araştırmacılar, "Gelecekteki araştırmalarımızda robotun farklı ölçeklerde üretilmesine ve su altında yüzme işlevinin geliştirilmesine odaklanacağız" ifadelerini kullandı.

Editör: İRFAN KARSLI