Sağlık

İsrailli araştırmacılar yaşlılığa bağlı hastalıkları yavaşlatma yöntemini buldu

Kudüs İbrani Üniversitesi'nden Perşembe günü yapılan açıklamada, üniversiteye bağlı araştırmacıların liderliğinde yürütülen ve sonuçları Science dergisinde yayınlanan çalışman...

Abone Ol

Kudüs İbrani Üniversitesi'nden Perşembe günü yapılan açıklamada, üniversiteye bağlı araştırmacıların liderliğinde yürütülen ve sonuçları Science dergisinde yayınlanan çalışmanın, ileri yaşları daha sağlıklı kılabileceği kaydedildi. Araştırmacılar kan damarlarının yaşlanmasının, yaşlanma sürecini hızlandırmada çok önemli katkısının olduğunu ortaya çıkardılar. Araştırmacılara göre, başta vücut dokularına oksijen teminindeki azalma olmak üzere damar sisteminin işlevsel olarak bozulması, yaşlanmayı hızlandıran birçok hücresel süreci çabuklaştırıyor.

Bilim insanlarından oluşan ekip, yaşlanmayla birlikte damar sisteminin işlevinin azalmasının doğrudan nedeninin, yeni kan damarlarının gelişmesini başlatan VEGF (vasküler endotelyal büyüme faktörü) adı verilen proteinin aktivitesindeki düşme olduğunu keşfettiler.

Araştırmacılar, yaşlanma sırasında VEGF aktivitesini devre dışı bırakan, küçük kılcal kan damarları ağının tükenmesine ve yaşlanma hastalıklarının gelişmesine yol açan moleküler mekanizmayı ortaya çıkardılar. Ayrıca yaşlı farelerdeki VEGF proteininde ılımlı bir artışın birçok yaşlanma sürecini önemli ölçüde yavaşlattığı, fareleri çok daha sağlıklı hale getirdiği ve yaşam beklentilerini uzattığı bulundu.