Sağlık

İsrailli araştırmacılar Parkinson hastalığının ana sebebini buldu

Yaşlanma sürecinde vücuttaki proteinler düzenli yapılarını kaybederek hastalıklara sebep olan protein yığınlarını oluşturuyorlar. Ben Gurion Üniversitesi araştırmacıları, Natu...

Abone Ol

Yaşlanma sürecinde vücuttaki proteinler düzenli yapılarını kaybederek hastalıklara sebep olan protein yığınlarını oluşturuyorlar. Ben Gurion Üniversitesi araştırmacıları, Nature Communications dergisinde yayınlanan çalışmada, vücuttaki proteinlerin kalite kontrol sistemlerinin yıllar içerisinde yeniden yapılandığını ortaya koydu.

Beyin proteinlerine özgü kalite kontrol sistemi yaşla birlikte değişiyor ve bu sistem, proteinlerin uygun yapısını sürdürme yeteneğini kaybediyor. Bu nedenle de hastalıkları önleyemez hale geliyor. Araştırmada, vücuttaki tüm doku hücrelerinde bulunan ana protein kontrol sisteminin bütün hücrelerde aynı şekilde çalışmadığı ancak her bir dokuda proteinlerin miktarı ile etkileşimine göre adapte olduğu sonucuna ulaşıldı.

İleri yaşlarda kontrol sisteminde meydana gelen değişiklik, dokuyla olan özel uyumu ortadan kaldırıyor ve bu nedenle de yıkıcı bozukluklar önlenemez hale geliyor. Araştırmacılar, "Bulgular, ileri yaşlarda protein kalitesini kontrol etme yeteneğini sürdürecek ve bu sayede dejeneratif hastalıkların gelişimini yavaşlatacak ilaçların geliştirilmesinin önünü açabilir" değerlendirmesinde bulundu.