Sağlık

İsrailli araştırmacılar kanser metastazlarını önleyebilen protein keşfetti

Söz konusu proteinin, kan pıhtılarına karşı etkili olduğu bilinen S proteini olduğu bildirildi. HUJI liderliğinde yürütülen ve Journal of Clinical Investigation dergisinde yay...

Abone Ol

Söz konusu proteinin, kan pıhtılarına karşı etkili olduğu bilinen S proteini olduğu bildirildi. HUJI liderliğinde yürütülen ve Journal of Clinical Investigation dergisinde yayımlanan araştırmada ekip, söz konusu proteinin kanser hücrelerinde olduğu zaman kanserin yayılmasına katkı yaptığını ancak bağışıklık hücrelerinde bunun tam tersine kanser metastazını bastırmaya yardımcı olduğunu buldu.

Araştırmadaki deney sonuçları, bağışıklık hücrelerinde S proteinin bulunmasının, göğüs ve akciğer kanserlerinde metastazların ortalama büyüklüğünü önemli düzeyde azalttığını ortaya koydu. Araştırmacılar, bulguların, metastaz gelişimini önlemek için proteinin etkinliğini kanser karşıtı hedefe yönlendirme yoluyla hayat kurtarmanın mümkün olabileceğini gösterdiğini dile getirdi.

S proteininin ayrıca bağışıklık hücrelerinde iltihabı baskıladığını ve bu proteinin olmaması halinde bağışıklık hücrelerinin vücutta, özellikle de kanser metastazlarının tercih ettiği organ olan akciğerlerde iltihaba yol açan maddeler salgıladığı da bulundu.