Bilim ve teknoloji

İsrailli araştırmacılar intihar eğilimini erken tespit edebilecek yapay zeka geliştirdi!

Technion ve Kudüs İbrani Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından geliştirilen yeni yapay zeka hakkındaki makale Scientific Reports dergisinde yayımlandı. Araştırmacılar so...

Abone Ol

Technion ve Kudüs İbrani Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından geliştirilen yeni yapay zeka hakkındaki makale Scientific Reports dergisinde yayımlandı. Araştırmacılar sosyal ağ içeriklerinin otomatik metin analizi yoluyla, nüfus genelinde intihar eğilimlerinin ilk belirtilerini izleyebilecek bir dizi yeni araç geliştirdi. 80 binden fazla yetişkinin Facebook gönderilerini analiz eden araştırmacılar, dil kullanım örüntülerini karmaşık psikolojik göstergelerle karşılaştırdı.

Analizleri onları şaşırtıcı bir sonuca götürdü: Gerçekten intihar eğilimi olanlar gönderilerinde nadiren açık bir biçimde endişe verici ifadeler kullanıyordu. Bunun yerine olumsuz betimlemeler, küfürler, duygusal sıkıntıları gösteren ve olumsuz fizyolojik durumları tanımlayan ifadeleri kullanma olasılıklarının daha yüksek olduğu görüldü. Araştırmacılar, "Bu keşif sayesinde sıkıntı içinde olan insanları tanımlamak ve zamanında yardım sağlamak yönünde çok önemli uygulamalar geliştirilebilecek. Bu sayede hayatlar kurtarılabilir" sonucuna vardı.