İsrail hükümetinin Pazar günü aldığı bu kararla, kademeli olarak verilecek izinler 2024 itibarıyla en fazla 500 kişiyi kapsayacak ve işçiler Batı Şerialı Filistinliler arasından seçilecek. Bugüne dek Filistinli işçilerin İsrail'de sadece inşaat, tarım, geleneksel sanayi ve hizmet sektöründe çalışmasına izin veriliyordu. İsrail'de yaklaşık 80.000 Filistinli çalışıyor. İsrail'deki ortalama işçi ücretleri Filistin topraklarında verilenden daha yüksek. İsrail bu son adımıyla, vasıflı işgücü eksikliği çeken ve binlerce boş pozisyon bulunan yüksek teknoloji sektörü için de çözüm bulmayı amaçlıyor.

Filistinli işçileri sektörde çalıştırma girişimine; ekonomi ve sanayi, savunma, maliye, bilim ve teknoloji bakanlıkları ile birlikte öncülük eden Bölgesel İşbirliği Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Bu uygulama, diğer ülkelerden yabancı işgücü sağlamak isteyen işverenler için bir alternatif olacak" diye belirtildi.

Çinli teknoloji şirketleri Berlin'de düzenlenen IFA Berlin 2024 fuarında dikkat çekti Çinli teknoloji şirketleri Berlin'de düzenlenen IFA Berlin 2024 fuarında dikkat çekti

Bölgesel İşbirliği Bakanı Issawi Freij, "İsrailliler ve Filistinliler ortak bir coğrafi bölgede yaşıyor ve bizler hem vatandaşlar hem de ekonomiler arasındaki işbirliği ve etkileşimi artırmalıyız" dedi. İsrailli Bakan, "Bu adımın, Filistin'in yüksek teknoloji sektörünü güçlendirmesini ve sektörün Filistin ekonomisi için önemli bir büyüme unsuru işlevi görmesini umuyoruz" ifadelerini kullandı.

Editör: İRFAN KARSLI