Sağlık

İsrail'deki araştırmaya göre Pfizer Kovid-19 aşısının etkinliği 6 ay sonunda önemli ölçüde düşüyor

Çalışma, İsrail'in orta kesiminde bulunan KI Araştırma Enstitüsü ve İsrail'in ikinci en büyük sağlık bakım organizasyonu Maccabi Sağlık Hizmetleri'nin (MHS) araştırma ve inova...

Abone Ol

Çalışma, İsrail'in orta kesiminde bulunan KI Araştırma Enstitüsü ve İsrail'in ikinci en büyük sağlık bakım organizasyonu Maccabi Sağlık Hizmetleri'nin (MHS) araştırma ve inovasyon enstitüsü olan KSM tarafından ortaklaşa yürütüldü. MHS'nin merkezi bilgisayarlı veri tabanından yararlanan çalışma, 1 Haziran ile 27 Temmuz arasındaki takip döneminde aşıdan itibaren geçen süre ile "çığır açan enfeksiyon" yani aşılama sonrası geçirilen enfeksiyon arasındaki ilişkiyi değerlendirdi.

Ocak ve Nisan ayları arasında Pfizer aşısının ikinci dozunu olan 16 yaş üstü 1 milyon 395 bin 134 MHS'ye kayıtlı kişiden 1 milyon 352 bin 444'ü çalışmaya uygundu. Çalışmaya göre, takip döneminde bin 911 "çığır açan enfeksiyon" vakası kaydedildi. Bu kesimin bin 151'i Ocak ile Şubat arasında, 760'ıysa Mart ile Nisan arasında aşılanmıştı. Ocak ve Şubat ayları arasında aşılanan kişiler arasında enfeksiyon riskinin, Mart ve Nisan ayları arasında aşılananlara göre yüzde 51'den daha fazla olduğu kaydedildi.