Sağlık

İsrail'deki araştırma: Ultra işlenmiş gıdalar yüksek tansiyon riskini artırıyor

Araştırmanın ayrıca ultra işlenmiş gıdaların kanda aşırı lipid oluşumu (hiperlipidemi) riskini artırdığını gösterdiği belirtilen açıklamada, bunlara ek olarak bu tür gıdaların...

Abone Ol

Araştırmanın ayrıca ultra işlenmiş gıdaların kanda aşırı lipid oluşumu (hiperlipidemi) riskini artırdığını gösterdiği belirtilen açıklamada, bunlara ek olarak bu tür gıdaların karaciğer yağlanması bulunan hastalarda, bilhassa da sigara içenlerde iltihaplanma riskini artırdığı kaydedildi.

Ultra işlenmiş gıdalar genellikle kapalı paketlerde oluyor ve içeriğinde ürünün lezzetini ya da raf ömrünü artırmak için çeşitli şekerler, sıvı ve katı yağlar gibi katkı maddeleri bulunuyor. Liver International dergisinde yayımlanan bir araştırmada UH, Tel Aviv Üniversitesi, Tel Aviv Tıp Merkezi ve Seattle'daki Washington Üniversitesi'nden araştırmacılar, ultra işlenmiş gıdaların aşırı tüketiminin, hipertansiyon, hiperlipidemi ve düşük "iyi" kolesterol (HDL) seviyesini yaklaşık 1,5 kat artırdığını ortaya çıkardı.

Araştırmaya göre bu aşırı tüketim ayrıca, metabolik sendrom, diyabet, felç, kalp hastalığı ve damar hastalığına yakalanma ihtimalini de iki katına çıkarıyor. Araştırmacılar yayımladıkları makalenin sonuç bölümünde "Bulgular, paketlenmiş hazır yiyecek ve içecek tüketimini azaltmanın yanı sıra, evde işlenmemiş gıdaların tüketilmesinin önemini pekiştiriyor" ifadelerini kullandı.