Kültür - Sanat ve Tarih

İsrail'de üzerinde imparator portresi yer alan 1850 yıllık Roma sikkesi bulundu

Sikke, İsrailli bir asker tarafından, Carmel kıyı şeridindeki sıradağlar bölgesinde yapılan eğitim tatbikatı sırasında bulundu. Sikke, Geva Parashim diye de bilinen Geva Phili...

Abone Ol

Sikke, İsrailli bir asker tarafından, Carmel kıyı şeridindeki sıradağlar bölgesinde yapılan eğitim tatbikatı sırasında bulundu. Sikke, Geva Parashim diye de bilinen Geva Philippi antik kentinde basılmış. Roma döneminde kentler kendi madeni paralarını basma hakkına sahipti.

Sikkenin ön yüzünde, M.S. 138-161 yılları arasında hüküm süren Roma İmparatoru Antoninus Pius'un portresi bulunuyor. Arka yüzde ise "Geva Phillipi halkının efsanesi" cümlesi ile Ay tanrısı Men resmedilmiş.

İsrail'de, yaklaşık 1850 yıl öncesine ait nadir bir bronz sikke keşfedildi. (Fotoğraf: İsrail Eski Eserler Kurumu/Xinhua aracılığıyla)

Sikkede yer alan rakam, belediye meclisinin açıkça kurulmasının ve vatandaşların Roma İmparatorluğu himayesinde kendi kendilerini yönetmesine izin verilmesinin üzerinden 217 yıl geçtiğine işaret ediyor. Yahudiye'nin Romalı vasal kralı Herod, süvari güçlerini Jezreel Vadisi'nin eteklerinde yer alan Geva'da konuşlandırmıştı.

M.S. 66-73 yılları arasındaki Büyük İsyan sırasında da yerel ve Roma güçleri Yahudi isyancılarla savaşmak için buradan yola çıkmıştı. İsrail Eski Eserler Kurumu sikkenin, muhtemelen sahibi tarafından bu bölgeden geçen yollardan birinde kaybedildiğini belirtti.