Gündem

İsrail'de Bin Yıllık Kil Mumluklar Keşfedildi!

Kudüs İbrani Üniversitesi (HUJI) ve İsrail Müzesi, Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrailli arkeologların bin yıl öncesine ait nadir mum ve mumluklar bulduklarını duyurdu....

Abone Ol

Kudüs İbrani Üniversitesi (HUJI) ve İsrail Müzesi, Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrailli arkeologların bin yıl öncesine ait nadir mum ve mumluklar bulduklarını duyurdu.

Parçalar, Celile Denizi kıyılarında bulunan kuzeydoğudaki Tiberya kentinde, HUJI ve İsrail Eski Eserler Kurumu tarafından yürütülen kazılarda ortaya çıkarıldı.

Kazı alanının erken İslami dönemde bir yerleşim topluluğuna ev sahipliği yaptığına inanılıyor.

İyi korunmuş, kilden yapılma, geometrik çizgiler ve bitki desenleriyle süslü 10 mumluğun dışında çok sayıda mum da var ve bir tanesi mumluklardan biriyle uyumlu.

Fotoğrafta, İsrail'in kuzeydoğusundaki Tiberya kentinde bulunan mumluk görülüyor. (HUJI,Xinhua aracılığıyla)

Keşifler arasında birçok yapı kalıntısı da var. Çoğu parça, kandilleri üretmek için kullanılan kil gereçler de dahil olmak üzere, evlerde ve hafif imalatta kullanılan aletlerden oluşuyor.

Araştırmacılar ayrıca beş fosseptik ve Celile Denizi seviyesine, yaklaşık 3,5 metre derinliğe inen bir kuyu keşfettiler ve 11. yüzyılda bölgeyi vuran ölümcül depremlerin hasar verdiği bina kalıntılarına rastladılar.

Araştırmacılar, bulguların, bin yıldan daha uzun süre önceki yerel nüfusun yaşam ve mesleklerine daha önceden bilinmeyen bir bakış açısı getirdiğini belirtti.