IAA, altı kiloluk madeni para topağının, ülkenin kuzeydeki Hayfa şehrinin yaklaşık 25 km güneyinde, Doğu Akdeniz'deki HaBonim Plajı'nda bulunduğunu bildirdi. Madeni paralar, antik çağda gemilerin fırtına çıktığında barınmasını veya geceyi geçirmesini sağlayan doğal bir demirleme alanı olan bölgeden yaklaşık 70 metre uzakta bulundu.

ABD, İtalya'dan kaçırılan 65 milyon dolarlık 600 tarihi eseri iade etti ABD, İtalya'dan kaçırılan 65 milyon dolarlık 600 tarihi eseri iade etti
Fotoğraf, İsrail'in kuzeyindeki Hayfa şehrinin yaklaşık 25 km güneyinde, Doğu Akdeniz'deki HaBonim Plajı'nda bulunan 1700 yıllık madeni paraları gösteriyor. (Fotoğraf: İsrail Eski Eserler Kurumu)

Hangi metalden yapıldıkları hala netlik kazanmayan madeni paralar muhtemelen bir bez torbanın içinde bulunuyordu. Araştırmacılar, "Deniz ortamındaki oksidasyon sonucunda, madeni paralar birleşerek büyük bir topak haline gelmiş" dedi. Çok fazla madeni paranın bir arada olduğunu göz önünde tutan IAA arkeologları, bu paraların enkaza dönmüş bir gemiye ait olduğunu ve ticaret amaçlı taşındığını tahmin ediyor.

Editör: İRFAN KARSLI