Kültür - Sanat ve Tarih

İsrail'de 1600 yılllık çok renkli bir mozaik keşfedildi

Mozaik, merkezdeki Yavne şehrinde inşa edilecek yeni bir mahalleye dair etüt çalışmaları kapsamında yapılan kazı sırasında bulundu. Arkeoloji ekibi, "İyi korunmuş olan bu moza...

Abone Ol

Mozaik, merkezdeki Yavne şehrinde inşa edilecek yeni bir mahalleye dair etüt çalışmaları kapsamında yapılan kazı sırasında bulundu. Arkeoloji ekibi, "İyi korunmuş olan bu mozaik bir konağı süslemiş olabilir. Muhtemelen eski bir endüstriyel bölgeye komşu zengin bir mahalledeki görkemli bir konut yapısının bir parçası" açıklaması yaptı.

Ortaya çıkan zemin, renkli geometrik motiflerle süslenmiş ve siyah dikdörtgen bir çerçeveye sahip. "İlk başta, başka bir endüstriyel tesise ait basit beyaz bir mozaik kaplama olduğunu düşünmüştük, ancak mozaiğin etrafındaki noktalı siyah lekeler, bunun birden fazla renk olabileceğini gösterdi" diyen arkeologlar, "Bu ihtimal bizi yıllar içinde mozaiğin üstünü kaplamış olan beyazımsı patinayı çıkarmaya itti" diye eklediler.

Yüzeyin özel bir asitle temizlenmesinin ardından, ortaya nefes kesici renklerde ve geometrik motiflerle süslenmiş bir mozaik halı çıktı. İsrail Eski Eserler Kurumu'nun açıklamasına göre, mozaik, "şehrin mirasında yer alan değerlerin korunması ve genel halkın erişimine açılması için" Yavne'de bulunan bir meydanda sergilenecek.