Bilim ve teknoloji

İsrail ve ABD'li bilim insanları ameliyat iğnelerini vücudun içinde yönlendirmek için bilgisayarlı bir metot geliştirdi

Technion'daki araştırmacılar ve Kuzey Carolina Üniversitesi'nden (UNC) meslektaşları, cerrahi iğneleri üç boyutlu eğrisel yörüngeler boyunca yönlendiren bir algoritma geliştir...

Abone Ol

Technion'daki araştırmacılar ve Kuzey Carolina Üniversitesi'nden (UNC) meslektaşları, cerrahi iğneleri üç boyutlu eğrisel yörüngeler boyunca yönlendiren bir algoritma geliştirdi. Bu yeni gelişmenin, hedef dokunun, bir kemiğin veya hassas bir organın arkasına gizlendiği durumlardaki biyopsi ve kansere yönelik lokalize terapi uygulamaları gibi çok sayıda tıbbi prosedürde kullanılması amaçlanıyor. Cerrahlar, bu tarz durumlarda hassas anatomik engelleri aşarken özellikle de düz iğneler kullanıyorlarsa çok zorlanıyorlar.

Yeni algoritma, bilgisayarlı tomografi (CT) ya da manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi ilgili tıbbi görüntülere dayanarak iğneyi herhangi bir zarar yaratmaksızın hedefe götürecek ideal yörüngeyi hesaplıyor. Yeni algoritma, belirli hedefe varmanın mümkün bir yolu olmadığında da kullanıcıyı bilgilendiriyor. Bu yeni teknolojinin, araştırmacıların otomatik yönlendirilebilir iğnelere dayanan yeni uygulamalarla önünü açacağını düşünülüyor.