Bilim ve teknoloji

İsrail uzaydaki radyasyonu ölçmek için araştırma nano uydusu fırlattı

TAU-SAT1 adlı minyatür uydu, bir İsrail kampüsünde tasarlanan, monte edilen ve test edilen ilk uydu. ABD'nin Virginia eyaletindeki NASA fırlatma tesisinden Cumartesi akşamı (İ...

Abone Ol

TAU-SAT1 adlı minyatür uydu, bir İsrail kampüsünde tasarlanan, monte edilen ve test edilen ilk uydu. ABD'nin Virginia eyaletindeki NASA fırlatma tesisinden Cumartesi akşamı (İsrail yerel saatiyle) yörüngeye fırlatıldı.

İsrail'in Soreq Nükleer Araştırma Merkezi'nde (SNAM) geliştirilen dedektörler uzaydan bilimsel verileri toplarken nano uydu Dünya çevresindeki kozmik radyasyonu ölçecek.

TAÜ, bu verilerin astronotlar ve uzay sistemlerinin Güneş'ten kaynaklanan uzay radyasyonundan daha iyi korunmasını sağlayacak donanımların tasarlanmasına yardımcı olacağını belirtti.

Nano uydu, Dünya'nın etrafında saatte 27.600 km hızla dönecek ve yörünge üzerindeki turunu 90 dakikada bir tamamlayacak. Nano uydunun boyutları 10x10x30 cm ve ağırlığı 2,5 kg'dan az. TAÜ, TAU-SAT1'in yapımını yaklaşık dört ay önce tamamladı ve uçuş öncesi test için Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı'na (JAXA) gönderdi.

Birkaç ay boyunca aktif olması beklenen uydu, aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki amatör radyo toplulukları için bir uzay röle istasyonu olarak hizmet verecek.