Sağlık

İsrail Sağlık Bakanlığı: Pfizer'ın Kovid-19 aşısı kalp kası iltihabına neden olabilir

Genişletilmiş epidemiyolojik ekip, aşının ikinci dozu uygulandıktan kısa süre sonra bazı İsraillilerde kalp kası iltihabı vakalarının bildirilmesi üzerine kuruldu. İsrail'de A...

Abone Ol

Genişletilmiş epidemiyolojik ekip, aşının ikinci dozu uygulandıktan kısa süre sonra bazı İsraillilerde kalp kası iltihabı vakalarının bildirilmesi üzerine kuruldu. İsrail'de Aralık 2020 ile Mayıs 2021 arasında bildirilen 275 kalp kası iltihabı vakasından 121'i Pfizer'ın Kovid- 19 aşısının ikinci dozu uygulandıktan kısa bir zaman sonra meydana geldi. Vakaların çoğunu 16-19 yaşları arasındaki erkekler oluşturuyor.

İsrail'in Tel Aviv kentindeki bir sağlık merkezinde bir sağlık çalışanı Kovid-19 aşısı hazırlıyor, 1 Şubat 2021. (Fotoğraf: Gil Cohen Magen/Xinhua)

Ekip ayrıca kalp kası iltihabı vakalarının yüzde 9,8'inin Pfizer aşısının ilk dozunu aldıktan kısa süre sonra ortaya çıktığını tespit etti. İsrail'de şimdiye dek 5,45 milyon kişiye, bir başka deyişle nüfusun yüzde 58,4'üne aşının ilk dozu uygulandı. Bunlardan 5,13 milyonuna aşının her iki dozu da uygulandı. Ülkede şimdiye dek 16 yaş ve üzerindekilere aşı yapıldı. Bakanlığın, 12 ila 15 yaş arasındakilerin aşılanmasına izin verilip verilmeyeceğine yakında karar vermesi bekleniyor.