Politika

İsrail medyası: Bahreyn Veliaht Prensi yakın zamanda İsrail'i ziyaret edecek

KUDÜS, 16 Şubat (Xinhua) İbranice yayın yapan Ynet haber sitesi, Bahreyn Dışişleri Bakan Abdullatif bin Rashid Alzayani'nin, veliaht prensin daveti kabul ettiği ve İsrail'e "...

Abone Ol

KUDÜS, 16 Şubat (Xinhua) İbranice yayın yapan Ynet haber sitesi, Bahreyn Dışişleri Bakan Abdullatif bin Rashid Alzayani'nin, veliaht prensin daveti kabul ettiği ve İsrail'e "yakın zamanda" ziyaret düzenleyeceği şeklindeki sözlerine yer verdi. Körfez'de yer alan ülkeye yaptığı ve İsrailli bir lider tarafından düzenlenen ilk ziyarette Bennett; Bahreyn Kralı Hamad Bin İsa El Halife, Veliaht Prensi El Halife, çeşitli bakanlar ve Bahreyn Yahudi toplumunun temsilcileriyle biraraya geldi. Bennett, Bahreyn'in başkenti Manama'da gazetecilere verdiği demeçte "kaos ve terör yaratan düşmanlara" karşı bölgedeki ılımlı Arap ve Arap olmayan ülkelerin olduğu "yeni bir bölgesel mimari" peşinde olduğunu söyledi. Bennett'in ziyaretinin ardından yapılan ortak yazılı açıklamada toplantıların "her iki devlet ve hükümet arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine" katkıda bulunduğu ifade edildi.

Açıklamada liderlerin bölgedeki "nükleer tehditler, terör faaliyetleri, dini aşırıcılık, yoksulluk ve toplumsal sorunlar" konusunda özellikle kaygılı olduğu dile getirildi. İki ülke arasındaki sivil, ekonomi, iş ve ticaret işbirliğini de ele alan liderler, karşılıklı yatırım ve vergi işlemleri konusunda görüşmelerin ilerletilmesine odaklandı. Bennett, İsrail'le Bahreyn'in karşılıklı savunma ilişkilerini resmiyete döken ilk güvenlik işbirliği anlaşmasını imzalamasının üzerinden iki hafta geçmeden Pazartesi günü Manama'ya gitti. İsrail'le Arap devletleri arasında ABD'nin desteğiyle imzalanan bir dizi anlaşmadan oluşan İbrahim Anlaşmaları kapsamında Bahreyn, İsrail'le olan ilişkilerini Eylül 2020'de normalleştirdi. Bennett'in ziyareti, İsrail'in önde gelen dünya güçleriyle İsrail'in baş rakibi İran arasında 2015 tarihli nükleer anlaşmayı tekrar uygulamaya koymaya yönelik süregiden görüşmeleri engellemek üzere diplomatik çabalarını artırdığı bir dönemde gerçekleşti.