İsrail Eski Eserler İdaresi Pazartesi günü, ülke arkeologlarının Kudüs'te 2000 yıllık bir ritüel havuzuyla birlikte 1500 yıllık bir Bizans dönemi kilisesinin kalıntılarını ortaya çıkardıklarını açıkladı. Eserler, Zeytindağı eteklerinde, Getsemani Bahçesi yakınındaki kazılarda ortaya çıkarıldı.

"Yanında başka bir bina olmayan havuzun bulunması, 2000 yıl önce burada muhtemelen tarım endüstrisinin var olduğunu ve yağ veya şarap üretildiği kanıtlıyor" diyen arkeologlar, Yahudilerin arınma kurallarına göre yağ ve şarap üretimi yapan işçilerin kendilerini arındırmaları gerektiğini eklediler. "Bu nedenle bu havuzun keşfi, şehir yakınlarında ritüel saflığında yağ üretilen bir yerin antik adı olan Getsemani'nin (İbranicede "yağ presi" anlamına geliyor) kökeni hakkında da ipucu verebilir."

Bahçenin eteğindeki bir vadide bulunan Bizans kilisesi ise, önemini kanıtlayan ince oyulmuş taş öğelerle bezenmiş. Ayrıca kilisenin zemininde Yunanca yazıtlar bulundu. Arkeologlara göre, "Bu kilise Kudüs'ün Müslüman yönetiminde olduğu dönemde kullanılmış. Bu da Hıristiyanların söz konusu dönemde Kudüs'e hac yolculuğu yapmayı sürdürdüğünü gösteriyor."

Ortaçağ'da burada, çok sayıda odası, karmaşık su sistemleri ve yan duvarları kalıplanmış haçlarla süslenmiş iki büyük sarnıcı bulunan bir büyük manastır inşa edilmişti. Arkeologlar, yerleşim yerinin 12. yüzyılda tahrip edildiğine dair kanıtlar buldular.

Çin'in ünlü Sanxingdui Harabeleri'nde 3.400 yıllık yeşim taşı ve taş işleme atölyesi keşfedildi Çin'in ünlü Sanxingdui Harabeleri'nde 3.400 yıllık yeşim taşı ve taş işleme atölyesi keşfedildi

Editör: İRFAN KARSLI