Bilim ve teknoloji

İsrail entegre füze savunma sistemi testinin başarıyla tamamlandığını duyurdu

İsrail Savunma Bakanlığı Salı günü, kısa ve uzun menzilli füzeleri önleyebilen çok menzilli bir füze savunma sistemini başarıyla test ettiğini bildirdi.

Abone Ol

İsrail Savunma Bakanlığı Salı günü, kısa ve uzun menzilli füzeleri önleyebilen çok menzilli bir füze savunma sistemini başarıyla test ettiğini bildirdi.

Bakanlığın yazılı açıklamasında gerçek mühimmatla düzenlenen tatbikatın, birkaç hafta önce İsrail'in orta bölgesindeki bir hava üssünde ABD Füze Savunma Dairesi'yle ortaklaşa düzenlendiği kaydedildi. Açıklama testlerde seyir füzeleri, balistik füzeler ve insansız hava araçlarıyla yapılan saldırıların canlandırıldığını kaydetti.

9 Eylül 2014 tarihli bu arşiv fotoğrafı, İsrail'in orta bölgesindeki Yavne yakınlarında fırlatılan Arrow 2 önleyici füzesinin havada yarattığı izi gösteriyor. (Fotoğraf: Xinhua)

Bakanlıktaki savunma yetkilileri, ülkenin çok katmanlı hava savunma sistemlerinin farklı bileşenlerini bir araya getiren entegre bir denemenin ilk kez yapıldığını belirttiler. Entegre sistemin bileşenleri şunlar: Uzun menzilli füze önleyici Arrow, orta ve uzun menzilli füze savunma sistemi David's Sling (Davud'un Sapanı) ve kısa menzilli roketsavar sistemi Iron Dome (Demir Kubbe).

Bakanlık açıklamasına göre denemeler "Sistemlerin bir çatışma sırasında tehditleri eşzamanlı olarak önleyebileceğini" gösteriyor. Yazılı açıklamada İsrail Savunma Bakanlığının Füze Savunma Dairesi Başkanı Moshe Patel, "görülmemiş derecede ayrıntılı" olan testler İsrail'in "Seyir füzeleri, İHA ve balistik füzeler gibi çok sayıda tehdide karşı güçlü ve çok katmanlı kabiliyetini" kanıtlıyor, dedi.

İsrail'in Tel Aviv kenti yakınlarında 24 Ocak 2019'da çekilen bu fotoğrafta ülkenin Iron Dome (Demir Kubbe) hava savunma sisteminin bir bataryası görülüyor. (Fotoğraf: Gideon Markowicz-JINI/Xinhua)

Açıklamaya göre İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz da, denemelerin İsrail'in tehditlere karşı çok katmanlı yaklaşımının ilk kanıtı olduğunu söyledi. "Bu dünyanın en gelişmiş hava savunma mekanizmalarından biridir ve ülkeyi yakın ve uzak tehditlerden korumaktadır."

Söz konusu füze savunma sistemleri Savunma Bakanlığı'nın Savunma Araştırma ve Geliştirme Başkanlığı ile İsrailli silah ve savunma teknolojileri şirketi Rafael tarafından geliştiriliyor.