Bilim ve teknoloji

İsrail, elektrikli otobüslere geçmeyi planlıyor

Söz konusu planın maliyeti, hükümet onayına bağlı olarak yaklaşık 310 milyon yeni şekel (97,4 milyon ABD doları) olarak belirtildi. Çevre Koruma Bakanlığı'na göre, planın uygu...

Abone Ol

Söz konusu planın maliyeti, hükümet onayına bağlı olarak yaklaşık 310 milyon yeni şekel (97,4 milyon ABD doları) olarak belirtildi. Çevre Koruma Bakanlığı'na göre, planın uygulanması İsrail ekonomisine 2034 yılına kadar 1,35 milyar şekel kazandıracak. İsrail'deki toplu taşımada dizel otobüsler yaygınken, kentlerde sadece 78 elektrikli otobüs çalışıyor.

Yeni plan, işletim ve bakım maliyetlerinin daha düşük olduğu elektrikli otobüslere geçilmesini içeriyor. Planın hedefi, 2025 yılına kadar her yeni şehiriçi otobüsün elektrikli olması. Plan dahilinde otopark ve terminallerde elektrikli otobüsler için 200 milyon şekel maliyetle şarj altyapısı oluşturulacak.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Çevreyi kirletmeyen otobüslere geçiş, kent merkezlerindeki hava kalitesinde önemli bir artışa ve sera gazı emisyonları ile gürültü kirliliğinde ise azalmaya yol açacak" ifadesi yer aldı. Açıklamada, planın ayrıca petrol ithalatını azaltıp uzun vadeli ekonomik maliyetleri düşüreceği bildirildi.