Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp

Reichman Üniversitesi'nde düzenlenen bir güvenlik konferansında konuşan Lapid, İsrail askerlerinin 2005 yılında Gazze'den çekilmesinden bu yana İsrail'in yürüttüğü; abluka, mal ithalatı ve ihracatına getirdiği kısıtlamalar ile dört kez savaş içeren politikaların, Hamas ve diğer militan grupların tekrar eden saldırılarını durdurmada etkili olamadığını söyledi.

Aynı zamanda İsrail'in bir sonraki başbakanı olacak olan Lapid, yeni planın amacının "sınırın her iki tarafını istikrara kavuşturmak" olduğunu söyledi. İsrail'in Hamas ile müzakere etmeyeceğini vurgulayan Lapid, buna sebep olarak "İsrail kendisini yok etmek isteyen terör örgütleriyle görüşmez" dedi.

Lapid, planın ilk aşamada "Gazze'nin iyileştirilmiş insani bir yeniden yapılandırmaya" odaklandığını ve bu planın Gazze'nin elektrik şebekesinin yeniden inşaasını, Gazze'nin doğalgaza erişimini gerçekleştirmeyi, tuzlu su arıtma sistemi inşa edilmesini, sağlık hizmetlerini güçlendirmeyi ve konut ile ulaşım altyapılarını restore etmeyi içerdiğini söyledi. Öneriye göre bunun karşılığında Hamas'ın, uzun süre sakinliğini koruması ve yeni silah alımlarını kısıtlaması gerekiyor.

İkinci aşamada ise yeni bir liman kurulması için Gazze kıyılarının açıklarına yapay bir ada inşa edilmesi gibi İsrail'in daha önce engellediği büyük altyapı yatırımları öneriliyor. Buna ek olarak, İsrail'in daha önce iki bölge arasında insan ve mal hareketini yasakladığı Gazze ile Batı Şeria yeniden bağlanacak. Lapid, ikinci aşamanın ancak İsrail'in güvenliğinin güvence altına alınmasının ardından uygulanabileceğini kaydetti. Plan henüz İsrail hükümeti tarafından ele alınmadı. İsrail'in Kanal 12 televizyonunda yayınlanan habere göre, Lapid'in planın açıklanmasını Başbakan Naftali Bennett ile önceden "koordine ettiği" bildirildi.

Editör: İRFAN KARSLI