Politika

İspanya Savunma Bakanı: İspanya Ukrayna'ya daha fazla asker göndermeyi 'öngörmüyor'

MADRİD, 16 Şubat (Xinhua) RNE radyo istasyonuna konuşan Margarita Robles, İspanya'nın geçen Cuma günü Bulgaristan'a dört İspanyol Eurofighter uçağının konuşlandırılmasının ard...

Abone Ol

MADRİD, 16 Şubat (Xinhua) RNE radyo istasyonuna konuşan Margarita Robles, İspanya'nın geçen Cuma günü Bulgaristan'a dört İspanyol Eurofighter uçağının konuşlandırılmasının ardından NATO'daki varlığını güçlendirme planı olmadığını söyledi. Robles, konuşlandırmanın "zaten taahhüt edilmiş olduğunu ve yıllık olarak planlandığını" belirtti. Bakan, "İspanya bu konuşlandırmaları 1995 yılından beri denizde ve 2015 yılından beri havada gerçekleştiriyor" dedi ve amacın "önleme ve istikrar" olduğunu, "hiçbir şekilde saldırgan olmadığını" da sözlerine ekledi.

Bununla birlikte Robles, diplomatik bir çözümün bulunabileceğinden emin olmasına rağmen, Ukrayna sınırına Rus birliklerinin yığılmasının "İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana eşi görülmemiş" olduğunu ve "haklı çıkarmanın zor" olduğunu söyledi. Robles açıklamasını, Pazartesi günü İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares'in Ukrayna'daki İspanyol vatandaşlarının tahliyesi için "şartların mevcut olmadığına" dair sözlerinin ardından yaptı. Albares, "Diyalog için asla geç değil ve bu nedenle İspanya, savaşın yollarını olabildiğince kapatmak için son ana kadar her çareye başvuracaktır" demişti. İspanya Dışişleri Bakanı, ülkesinin "herhangi bir çabadan kaçınmayacağını ve diyaloğa odaklanmak için elinden gelen tüm siyasi mevcudiyeti kullanacağını, çünkü barışın yolunun bu olduğunu" söylemişti. Bakan "Savaş kaçınılmaz değil" diye vurgulamıştı.