Hamaney, "Batı cephesi İran halkına yönelik bu acımasız yaptırımlara son vermeli ve bunu derhal yapmalıdır. Tüm yaptırımları kaldırmak onların görevidir" dedi. Dini lider, yetkililere de yaptırımların kaldırılmayacağı varsayımına dayanarak İran ekonomisi için ülkenin iç yeterliliğini temel alan ve direniş ekonomisi politikalarını uygulayan planlar yapmaları çağrısında bulundu.

Konuşmasının ilerleyen bölümlerinde Hamaney, ABD'nin 2015 nükleer anlaşmasını yeniden uygulamaya koyması konusunda İran'ın "acelesi olmadığını" ancak yaptırımların kaldırılması gibi "makul bir talebi" bulunduğunu söyledi. Hamaney, "Taahhütlerine geri dönerlerse, biz de bizimkilere geri döneriz" açıklamasında bulundu.

Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

İran'ın bölgedeki varlığına da değinen Hamaney, ülkenin müttefiklerini güçlendirecek şekilde hareket etme görevi olduğunu belirterek, İran'ın dış politikasını değiştirmeyeceğini kaydetti. Ayetullah Ali Hamaney konuşmasında, ABD'den Batı Asya'ya "hükmetme" hedefiyle "İran'ı, Irak'ı, Suriye'yi, Lübnan'ı ve bölgedeki diğer ülkeleri" istikrarsızlaştıran bir güç olarak bahsetti.

Batı'nın 2009'daki İran seçim protestolarına desteğini hatırlatarak Washington'ın o zamanlar İran'da "güvensizlik ve iç savaş yaratmaya" çalıştığını ama başarılı olmadığını ifade eden İran'ın dini lideri, Çarşamba günü ABD'nin başkentinde meydana gelen olaylara atıfla şimdiyse ABD'nin kendi topraklarında aynı kaderi paylaştığını söyledi.

İran'ın savunma becerisine de değinen Hamaney, ülkedeki yetkililerin İran'ı olası bir askeri saldırı halinde buna cevap verecek araçları olmayan bir duruma sokma "haklarının olmadığını" söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI