İngiltere hükümeti Cuma günü yaptığı açıklamada, İngiltere vatandaşları da dahil olmak üzere yurtdışından gelen herkesin İngiltere ve İskoçya'ya girebilmek için önümüzdeki haftadan itibaren negatif koronavirüs testi ibraz etmesi gerektiğini duyurdu.

İngiliz hükümetinin açıklamasına göre testin ayrılış tarihinden en fazla 72 saat önce yapılması gerekiyor. Test ibraz edemeyenler derhal ödenmek üzere 500 sterlin (768 ABD doları) cezayla karşı karşıya kalacak. İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, tekne, uçak veya trenle dönüş yapan yolcuların hepsinin test yaptırmak zorunda olduklarını söyledi.

DSÖ: İsrail ve Hamas Gazze'de çocuk felci aşı kampanyası için çatışmalara ara verecek DSÖ: İsrail ve Hamas Gazze'de çocuk felci aşı kampanyası için çatışmalara ara verecek

Shapps, "Yurtdışından gelen Kovid-19 vakalarını önlemek için halihazırda kayda değer önlemlere sahibiz, ama virüsün uluslararası olarak gelişen yeni türleri nedeniyle daha fazla önlem almalıyız" dedi. Bakan Shapps "Yüksek riskli ülkelerden dönen yolcular için mevcut olan zorunlu kendini karantinaya alma önlemiyle birlikte ele alındığında, ayrılış öncesi test zorunluluğu hem daha ileri bir savunma hattı sağlayacak hem de gelecek haftalarda aşıyı hızla piyasaya sürerken virüsü kontrol etmemize yardımcı olacak" diye ekledi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Heathrow Havalimanı'ndaki giden yolcu salonuna girmek için sıraya giren insanlar, 21 Aralık 2020. (Fotoğraf: Tim Ireland/Xinhua)

Bu yeni zorunluluğun sınırlı sayıda istisnası da olacak. Nakliyeciler, 11 yaşın altındaki çocuklar, mürettebatlar ve test yapacak altyapısı olmayan ülkelerden gelenler uygulamadan muaf tutulacak. Ayrıca İrlanda ile İngiltere arasındaki "Ortak Seyahat Alanı"ndan gelen yolcuların da ayrılış öncesi test yaptırmalarına gerek olmayacak.

Öte yandan, hükümetin açıklamasına göre, seyahat koridoru listesinde olmayan ülkelerden gelen yolcular, gelmeden önce yaptırdıkları testlerinin sonucuna bakılmaksızın 10 gün boyunca kendilerini karantinaya almak zorunda kalacaklar. Bu yeni kurallar şimdilik sadece İngiltere ve İskoçya için geçerli. İngiltere Ulaştırma Bakanlığı'nın benzer tedbirleri uygulamak için Galler ve Kuzey İrlanda yönetimleriyle de birlikte çalıştığı söyleniyor.

karşı yarışıyor. İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Heathrow Havalimanı'ndaki gelen yolcu salonunda bekleyen bir kişi, 21 Aralık 2020. (Fotoğraf: Tim Ireland/Xinhua)

Perşembe günü yayınlanan resmi rakamlara göre, İngiltere'de son 24 saatte koronavirüs nedeniyle bin 162 kişi hayatını kaybetti. Bu, 21 Nisan'dan bu yana, en yüksek günlük ölüm oranı. Verilere göre, bununla birlikte İngiltere'de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 78 bin 508'e ulaştı. Aynı verilere göre İngiltere'de son 24 saatte 52 bin 618 vaka kaydedildi, ülkede kaydedilen toplam vaka sayısı 2 milyon 889 bin 419'a yükseldi. Hayatın yeniden normale dönebilmesi için İngiltere, Çin, Almanya, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkeler koronavirüs aşısı geliştirmek için zamana karşı yarışıyor.

Editör: İRFAN KARSLI