Bilim ve teknoloji

İnsansı robot Ameca, CES 2022'de ziyaretçilere gösterildi

LAS VEGAS, 9 Ocak (Xinhua) İngiliz Engineered Arts şirketinin ürettiği insansı robot Ameca, ilk kez bu hafta, dünyanın en büyük teknoloji fuarı olan 2022 Tüketici Elektroniği...

Abone Ol

LAS VEGAS, 9 Ocak (Xinhua) İngiliz Engineered Arts şirketinin ürettiği insansı robot Ameca, ilk kez bu hafta, dünyanın en büyük teknoloji fuarı olan 2022 Tüketici Elektroniği Fuarı'nda (CES) halkın önüne çıktı. Ameca'nın ziyaretçilere gösterildiği etkinlikte, her saniyesini izlemek ve yüz özellikleri şaşırtıcı derecede canlı ve duygu dolu olan robotla etkileşime girmek için Ameca'nın etrafında büyük bir kalabalık birikti. Ameca ziyaretçilerin sorularını Amazon'un yüz milyonlarca cihazda mevcut olan bulut tabanlı yapay zeka ses hizmeti Alexa'dan geri kalmayacak kadar sorunsuz cevaplandırmakla kalmıyor aynı zamanda konuşmalara eğlenceli ifadelerle karşılık da verebiliyor.

İnsansı robot Ameca'nın, önde gelen insansı robot tasarımcısı ve üreticisi Engineered Arts'ın tanıtımında yer alan resmi fotoğrafı. (Fotoğraf: Engineered Arts'ın izniyle)

Ameca'nın dişleri var. Ameca'nın bedeni tamamen metal ve plastikten, yüzü ise kasıtlı olarak cinsiyetsiz görünüyor ve insansı olmayan gri renkte. Başının içinde, hareket ve ifadelerini kontrol eden 17 ayrı motor taşıyor. Hareketli silikon yüzündeki o tüyler ürpertici canlıymış gibi duran ifadesiyle izleyenleri şaşırtmasına karşın Ameca henüz yürüyemiyor. Şirkete göre yürümek zorlu bir görev ve geliştirme planları içinde bulunuyor. Ameca, halkla tanışmaya giden ilk adımı 2021 sonunda yüz ifadelerinin yer aldığı bir videosu sosyal medyada viral hale geldiğinde atmıştı.