Perşembe günü yayımlanan bir araştırmaya göre Adelaide Üniversitesi ve Kopenhag Üniversitesi'nin önderliğindeki uluslararası bilim insanları ekibi, tüylü mamutun neslinin tükenmesine kadar geçen 20 bin yıllık sürecin haritasını çıkardı. Araştırma, insanların Avrasya'nın bazı bölgelerinde tüylü mamutun neslinin tükenmesini 4 bin yıl kadar hızlandırdığını ortaya koydu.

Adelaide Üniversitesi Çevre Enstitüsü'nden baş araştırmacı Damien Fordham, insanların tüylü mamutlar üzerindeki etkisinin daha önce hiç ölçülmediğini söyledi. Fordham, "Araştırmalarımız, insanların, tüylü mamutların popülasyonlarının azalmasında önemli ve kronik bir itici güç olduğunu ve nesillerinin tükenmesinin zamanı ve yeri konusunda temel rol oynadığını gösteriyor" diye konuştu.

Bilgisayar modelleri, fosiller ve antik DNA kullanan araştırmacılar, tüylü mamutların başlangıçta popülasyonlarının azalması ve sonrasında nesillerinin tükenmesinde rol oynayan mekanizma ve tehditleri belirlediler. Fordham, "İnsanların, tüylü mamutların et, deri, kemik ve dişlerinden yararlandığını biliyoruz. Ancak şu ana kadar iklim ısınması ve insanlar tarafından avlanmanın, bu türün neslinin tükenmesinde oynadığı rolü tam olarak belirlemek çok zordu" ifadelerini kullandı.

Adelaide Üniversitesi'nin araştırması, modern Asya fillerinin yakın akrabası olan tüylü mamutların, çoğunlukla çok az sayıda insanın bulunduğu bölgelerde yaşayarak Kuzey Kutup Bölgesi'nde daha önce düşünüldüğünden binlerce yıl daha uzun hayatta kaldığını da ortaya koydu.

Çin'de geliştirilen büyük video oluşturma modeli Vidu küresel kullanıma açıldı Çin'de geliştirilen büyük video oluşturma modeli Vidu küresel kullanıma açıldı

Editör: İRFAN KARSLI