Araştırmaya göre, aşı olduktan en az üç hafta sonra enfekte olanların virüsü aynı evde yaşayanlara bulaştırma olasılıkları, aşı olmamış olanlara kıyasla yüzde 38 ile yüzde 49 arasında daha düşük. Araştırmaya İngiltere'de kullanım izni verilen ilk iki aşı olan Pfizer veya AstraZeneca aşılarının ilk dozunu olanlar katıldı.

Emekli bulaşıcı hastalık önleme danışmanı Dr. Peter English, Sky News'e verdiği demeçte, bulguların "son derece cesaret verici" olduğunu ifade etti. English, "Aşı olmanın insanların enfekte olmalarını önleyeceği yönündeki kanıtlar halihazırda artmaktaydı. Bu araştırma, aşı olan kişiler enfekte olsalar dahi bulaşıcı olma ve enfeksiyonu başkalarına geçirme olasılıklarının çok daha düşük olduğunu gösteriyor" dedi.

English, "Bunlar son derece cesaret verici bulgular" diye konuştu. Henüz hakem denetiminden geçmemiş olan bilimsel çalışmaya, ilk doz aşıyı olduktan sonra koronavirüs ile enfekte olduğu teyit edilen vakaların bulunduğu 24 bin hanede yaşayan 57 binden fazla temaslı kişi dahil edildi.

Bu kişiler, aşı olmamış yaklaşık 1 milyon kişi ile karşılaştırıldı. Son resmi rakamlara göre, 33,8 milyondan fazla insan koronavirüs aşısının ilk dozunu oldu. Aynı zamanda İngiltere'nin aşılama programı, 42 yaş ve üstü insanları kapsayacak şekilde genişletildiğinden ülkedeki yetişkinlerin dörtte biri tam olarak aşılandı. İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi'nin Salı günü açıkladığı rakamlara göre, İngiltere ve Galler'de bir hafta içinde Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı, son altı ayın en düşük seviyesine geriledi.

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi'ne göre, İngiltere ve Galler'de 16 Nisan'da sona eren hafta içinde hayatını kaybeden toplam 362 kişinin resmi ölüm nedeni olarak Kovid-19 gösterildi. Bu rakam, geçen yıl 2 Ekim'de biten haftadan bu yana kaydedilen en düşük sayı oldu.

BM: Gazze'de aşılama geciktikçe çocuk felcinin yayılma riski artıyor BM: Gazze'de aşılama geciktikçe çocuk felcinin yayılma riski artıyor

Aşı uygulamalarında kaydedilen ilerlemeye rağmen, uzmanlar yeni varyantlarla ilgili endişeler nedeniyle İngiltere'nin "hala tehlikeyi tam olarak atlatmadığı" konusunda uyarıda bulundu. Endişe veren yeni varyantlar arasında özellikle ilk olarak Güney Afrika, Brezilya ve Hindistan'da ortaya çıkanlar ile Avrupa kıtasındaki üçüncü pandemi dalgası bulunuyor.

Editör: İRFAN KARSLI