2020 yılında yaklaşık 1,63 milyon araç satıldığı ifade edilen raporda, 680 bin 76 araçlık bir kayba denk gelen bu durumun 20,4 milyar sterlinlik (yaklaşık 27,8 milyar ABD doları) kayıp yarattığı belirtildi. İMAÜT CEO'su Mike Hawes, "2020, otomotiv (sektörü) için 'kayıp yıl' olarak görülecek. Çünkü sektör pandemi nedeniyle yılın çoğunda kapalı kaldı ve gelecekteki iş şartlarına yönelik belirsizlik de büyük zarar verdi" diye konuştu.

Tüm bunlara rağmen elektrikli ve şarj edilebilir hibrit arabalara yönelik talebin ise 2020 yılında en yüksek düzeye çıktığını vurgulayan İMAÜT, 2019'da 30'da bir olan toplam pazar payının da yüzde 10,7'ye yükseldiğini kaydetti. Verilere göre, tamamen elektrikli araçların (BEV) satışı, yılda yüzde 185,9 oranında artarak 108 bin 205'e ulaşırken; şarj edilebilir hibrit araçların satışı da yüzde 91,2 oranında artarak 66 bin 877'ye yükseldi.

İMAÜT, "Bu satışların çoğunluğunun (yüzde 68) şirket arabaları için olması bu artışın daha da devam edeceği yönünde bir umut ışığı. Bu durum, vatandaşların da bu yeni tür araçlara geçmesi için daha güçlü teşviklere ve halka açık cadde üzeri şarj imkanı gibi şarj altyapısına daha fazla yatırım yapılmasına ihtiyaç duyulduğu anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu

Otomotiv sektörünün ülkedeki karantina kısıtlamalarına rağmen 2021 yılında toparlanmasının beklendiğini söyleyen Hawes, "Aşıların uygulanmaya başlanması ve Avrupa Birliği ile yeni ilişkilerimizin netliğe kavuşmasıyla 2021 yılını bir toparlanma yılı yapmamız şart" diye ekledi. Hawes, hükümet ile birlikte çalışıp sürücüleri yeni araçlara geçmeye yönlendireceklerini ve "piyasayı, sanayiyi ve ekonomiyi" yeniden şarj edecek bir hamleyle yatırımları teşvik edeceklerini söyledi.

İMAÜT'ün raporu, İngiltere'deki günlük teyit edilmiş yeni koronavirüs vakaları sayısının Salı günü 60 bini geçmesinden sonra yayımlandı. Bu, ülkedeki Kovid-19 pandemisinin başlangıcından bu yana ilk kez gerçekleşti. Hayatı normal seyrine döndürme gayretiyle İngiltere, Çin, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkeler koronavirüs aşısı bulmak için zamanla yarışıyor

Editör: İRFAN KARSLI