Sağlık

İngiltere'de koronavirüs aşısının ilk dozu, enfeksiyon riskini yüzde 62 oranında azaltıyor

Guardian gazetesinin haberine göre, İngiltere Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanlığı tarafından finanse edilen çalışma, 2020 yılının Aralık ayı ile bu yılın Mart ayı arasında ortala...

Abone Ol

Guardian gazetesinin haberine göre, İngiltere Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanlığı tarafından finanse edilen çalışma, 2020 yılının Aralık ayı ile bu yılın Mart ayı arasında ortalama yaşları 86 olan 10 bin 400'den fazla bakım evi sakinini kapsıyor. Araştırma, aşılanmış ve aşılanmamış gruplardaki enfeksiyon oranlarını karşılaştırdı.

Henüz hakem onayı olmayan araştırmaya göre, hem Oxford/AstraZeneca hem de Pfizer/BioNTech aşıları enfeksiyon riskini, ilk dozdan 28-34 gün sonra yaklaşık yüzde 56, 35-48 gün sonra ise yüzde 62 oranında azaltıyor. Çalışma, aşıların virüsün yayılmasında kritik rol oynayan asemptomatik vakaları nasıl azaltabileceğini gösterdiği için önemli kabul ediliyor. Analizin yazarı Londra Üniversitesi Akademisi'nden Dr. Laura Shallcross, "Semptom göstermeyenleri incelemek önemli çünkü enfekte olanların sayısını azaltmak istiyoruz" dedi.

İngiltere'nin başkenti Londra'daki Westminster Abbey'de bulunan Kovid-19 Aşılama Merkezi'nin önünde yer alan bir tabela,11 Mart 2021. (Fotoğraf: Ray Tang/Xinhua)

Pazartesi günü yayınlanan resmi verilere göre, İngiltere'de 4 bin 654 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı. Böylece ülkedeki toplam koronavirüs vaka sayısı 4 milyon 337 bin 696'ya yükseldi. İngiltere'de koronavirüs nedeniyle 23 kişi daha hayatını kaybetti, koronavirüse bağlı ölümlerin sayısı toplam 126 bin 615'e ulaştı. Bu sayılar sadece ilk pozitif testlerinden 28 gün sonra ölen kişileri içeriyor. Son resmi verilere göre, 30,4 milyondan fazla kişiye koronavirüs aşısının ilk dozu yapıldı. İngiliz hükümeti, 50 yaşın üzerindekiler de dahil olmak üzere dokuz öncelikli gruba 15 Nisan'a, tüm yetişkinlereyse Temmuz ayı sonuna kadar ilk doz aşıyı ulaştırma hedefine doğru ilerlendiğini kaydetti.