Sağlık

IMF Başkanı: Bazı ülkelerdeki düşük aşılama oranları herkes için 'tehlikeli'

Düzenlediği basın toplantısında Xinhua'nın sorusuna yanıt veren Georgieva, "Her yerde liderler ve sıradan insanlar giderek şunu anlıyor ki, bu pandemiyi kalıcı şekilde sonland...

Abone Ol

Düzenlediği basın toplantısında Xinhua'nın sorusuna yanıt veren Georgieva, "Her yerde liderler ve sıradan insanlar giderek şunu anlıyor ki, bu pandemiyi kalıcı şekilde sonlandırmadıkça bu pandeminin tetiklediği ekonomik krizle başa çıkamayacağız" ifadelerini kullandı. IMF Başkanı, Kovid-19 aşılarına adil erişimin yaygınlaştırılmasına yönelik yeni bir ortak çağrı yapma amacı taşıyan ortak basın toplantısına Dünya Bankası Grubu, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) başkanlarıyla birlikte katıldı.

Bütçe imkanları daha geniş olan ve hızlı aşılama yapan ülkelerin krizden daha hızlı çıkmakta olduğunu, ancak özellikle düşük aşılama oranlarına sahip ülkelerin geride kaldığını kaydeden Georgieva, "Bu, küresel toparlanmayı geciktireceği için herkes için tehlikeli" diye konuştu. IMF'nin tahminlerine göre, aşılama programının daha hızlı uygulanması, ekonomik faaliyetlerin daha hızlı eski haline dönmesi sayesinde, 2025 yılına kadar küresel ekonomiye 9 trilyon ABD dolarına denk bir fon verilmesiyle aynı etkiyi yapabilir.

IMF Başkanı, "Bunun faydalarının yüzde 60'ının, yani bu 9 trilyonun yüzde 60'ının, gelişmekte olan ülkelerdeki yükselen piyasalara, yüzde 40'ının da gelişmiş ekonomilere gideceğini fark etmek önemli" dedi ve şunları ekledi: "Bu yüzden herkesin faydasına olacak şekilde bir adım atmak için herkesi harekete geçiriyoruz." Georgieva ayrıca DSÖ, DTÖ, Dünya Bankası ve diğer birçoklarının yaptığı çalışmalardan yararlanan IMF personelinin, pandemiyi sonlandıracak bir teklif olarak 50 milyar dolarlık bir plan geliştirdiğini kaydetti.

Teklifte DSÖ liderliğinde Kovid-19 aşılarının tüm dünyada adil şekilde dağıtılmasına yönelik uluslararası kampanya olan COVAX'a ek ön bağışlar sağlayarak 2021 yılının sonuna kadar tüm ülkelerde nüfusun en az yüzde 40'ının, 2022'nin ilk yarısına kadar ise en az yüzde 60'ının aşılanması öngörülüyor. Georgieva, planın yeni varyantlar gibi aşağı yönlü risklere karşı güvence sağlayacağını ve aşı tedarikinin sınırlı olduğu ara dönemi, yaygın test ve izleme, tedavi ve halk sağlığı önlemleriyle yöneteceğini de dile getirdi.