Malezya, M çiçeği salgınına karşı aldığı önlemleri artırdı Malezya, M çiçeği salgınına karşı aldığı önlemleri artırdı

WASHINGTON, 1 Aralık (Xinhua) -- Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk Omicron varyantı vakası Kaliforniya'da tespit edilirken Beyaz Saray Sağlık Danışmanı Anthony Fauci Çarşamba günü Amerikalılardan Kovid 19'a karşı aşılanmalarını, iki doz aşı olanların ise hatırlatma dozlarını yaptırmalarını istedi.

Fauci Beyaz Saray'da düzenlediği bir basın toplantısında gazetecilere, "İnsanları korumak için ne yapmamız gerektiğini biliyoruz. Eğer hala aşılanmadıysanız, aşınızı yaptırın. mRNA aşısı vurulduysanız ve son aşınızdan bu yana altı ayı geçtiyse veya Johnson & Johnson aşısı vurulduysanız ve son aşınızı vurulalı iki ayı geçtiyse, hatırlatma dozlarınızı yaptırın" dedi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nden (CDC) alınan verilere göre, ABD'de 30 Kasım itibarıyla 197,1 milyon kişi veya ABD nüfusunun yüzde 60'ı tam aşılanmış bulunuyor. ABD'de 41,1 milyon kişiye ise hatırlatma dozu vuruldu.

Fuaci konuşmasını yaptığı sırada Kaliforniya sağlık yetkilileri, 22 Kasım'da Güney Afrika'dan Kaliforniya'ya dönen tam aşılanmış bir kişide yapılan testin Omicron varyantı açısından pozitif çıktığını açıkladı. Fauci, "Bunun sadece zaman meselesi olduğunu biliyorduk" diyerek şöyle devam etti: "Bu kişi kendini karantinaya aldı, bütün yakın temaslılarıyla irtibata geçildi ve bu yakın temaslıların hepsi de negatif çıktı" dedi. Fauci bu kişinin aşılanmış olduğunu ancak hatırlatma dozu yaptırmadığını ve "hafif semptomlara" sahip olduğunu belirtti. Fauci, halihazırda ABD'de CDC tarafından araştırılmakta olan Omicron ile ilişkili başka herhangi bir vaka bulunmadığını söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki ise gazetecilere Başkan Joe Biden'a Omicron varyantı vakası hakkında bilgi verildiğini söyleyerek Biden'ın sağlık ekibiyle günlük olarak görüştüğünü hatırlattı.

ABD'nin New York kentinin Brooklyn semtinde bulunan bir mobil Kovid-19 aşılama istasyonunda bekleyen insanlar görülüyor, 19 Kasım 2021. (Fotoğraf: Michael Nagle/Xinhua)

Biden Pazartesi günü Omicron varyantını "panik değil endişe kaynağı" olarak tanımlayarak, "Bu yeni tehdidi de tıpkı bundan önce gelenler gibi karşılamak zorundayız" dedi. Biden yönetimi Kasım ayı sonunda Omicron varyantına karşı bir önlem olarak varyantın görüldüğü Güney Afrika ile Afrika'nın güneyinde bulunan yedi başka ülkeden seyahate kısıtlama getirmişti.

Basında çıkan haberlere göre, CDC ABD'de yurtdışından gelecek yolculara uygulanan test kurallarını sıkılaştırmak için harekete geçiyor. Bunlar arasında, yurtdışından gelen tüm yolcuların aşılanma durumuna bakılmaksızın ABD uçağına binmeden bir gün önce test yaptırmış olması şartı da bulunuyor. CDC, ABD'ye gelen tüm kişilerin ABD'ye varışlarında test yaptırmasını zorunlu hale getirmeyi de düşünüyor.

CNN Çarşamba günü CDC sözcüsü Kristen Nordlund'a dayanarak verdiği haberde yetkililerin, Afrika'nın güneyinden belli bazı ülkelerde bulunmuş yolcuları taşıyan havayollarına, bu kişilerin irtibat bilgilerini sağlık makamlarıyla paylaşma direktifi verdiğini bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü, Omicron varyantının yarattığı riskin "çok yüksek" olduğu uyarısında bulundu. Varyant halihazırda ondan fazla ülkede tespit edilmiş bulunuyor.

Editör: İRFAN KARSLI