Gündem

Honda, küresel çip sıkıntısı nedeniyle dünya genelindeki otomobil satışı tahminini düşürdü

Tokyo merkezli otomobil üreticisi, bu yıl Mart 2021'e kadar olan satış beklentisini aşağı yönlü olarak 4,5 milyon araca revize etti. Şirketin bir önceki tahmini 4,6 milyon ara...

Abone Ol

Tokyo merkezli otomobil üreticisi, bu yıl Mart 2021'e kadar olan satış beklentisini aşağı yönlü olarak 4,5 milyon araca revize etti. Şirketin bir önceki tahmini 4,6 milyon araçtı.

Honda Başkan Yardımcısı Seiji Kuraishi, konuyla ilgili basın toplantısında, "Çip arzındaki zorluk yakın zaman önce kademeli olarak hafifledi ve Nisan ayından itibaren gelecek yıldaki işlere etkisinin olmamasını bekliyoruz" dedi.

Kuraishi, küresel çip sıkıntısının otomobil üreticisine yönelik etkileriyle ilgili olarak da, Honda'nın Japonya'da Fit kompakt otomobil ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Civic ile Accord sedan gibi popüler modellerinin üretiminin bu durumdan etkilendiğini söyledi.

Honda'nın yıl genelindeki kazancına dair beklentisini yukarı yönlü güncellediğini kaydeden yönetici, buna rağmen mevcut iş yılına dair sonuçların çiplere yönelik sıkıntı yaşanmasaydı daha iyi olabileceğini ifade etti.

Kuraishi, Honda'nın benzer bir arz sıkıntısı yaşanması durumunda bazı araba parçalarının bulunmamasının yaratacağı olası bir zarardan kaçınmak için tedarik zincirlerini gözden geçireceğini de belirtti. Yönetici, Honda'nın aynı zamanda dış parçalarda arz sıkıntısı yaşanması gibi bir durumdan etkilenmemek için otomobil parçaları stoğunu artırmanın yollarını da arayabileceğini sözlerine ekledi.

Öte yandan, Honda'nın 2020 mali yılındaki net karı daha önceki tahmin edilen 390 milyar yenden (3,72 milyar ABD doları) 465 milyar yene çekildi. Otomobil üreticisi, bu yukarı yönlü revizenin Hindistan ve Endonezya'daki sağlam motosiklet satışları ile gider tasarrufu girişimlerinden kaynaklandığını belirtti. Faaliyet karına dair Kasım ayındaki 420 milyar yenlik beklentiye kıyasla Honda, mevcut beklentinin 520 milyar yen olduğunu paylaştı.

Yine de, Honda'nın Aralık'a kadarki dokuz aylık dönemdeki net karı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 azalarak 444,10 milyar yen oldu. Otomobil üreticisi, faaliyet karının da yüzde 30,1 azalarak 447 milyar yene gerilediğini kaydetti. Bu, yüzde 16,8 azalarak 9,55 trilyon yene gerileyen satışlara dayanıyor. (1 ABD doları=104,62 yen)