J.P. Morgan, Çin'in 2024 yılı büyüme tahminini yüzde 5,2'ye yükseltti J.P. Morgan, Çin'in 2024 yılı büyüme tahminini yüzde 5,2'ye yükseltti

Hollanda’nın sunmuş olduğu Yüksek Nitelikli Göçmen Oturum izni ile Hollanda’da oturum ve çalışma izni alma fırsatı sunulmaktadır. Oturma izni başvuruları sadece IND (Göçmenler Kurumu) tarafından akredite  edilmiş yetkili şirketler tarafından yapılabilmektedir.

Yüksek Nitelikli Göçmen başvurusu için bazı ön şartlar bulunmaktadır.

  1. Bir meslekte kanıtlanabilir uzman ya da üniversite mezunu olmanız.
  2. IND tarafından belirlenmiş maaş kriterlerine uygun bir iş bulmanız gerekmektedir.

rotterdam limanı

Hollanda’da hangi sektörlerde istihdam sağlayabilirim?

Hollanda’da çok geniş iş olanakları mevcuttur. Rotterdam limanının Avrupa’nın en büyük limanı olduğu ve Amsterdam’ın bir ticaret merkezi olduğu düşünülünce yazılım, bilişim, bankacılık, mühendislik, inşaat, petrokimya, gemi inşaatı ve tersanecilik akla gelen ilk sektörler olmakla beraber daha spesifik alanlar da mevcuttur.

Yüksek Nitelikli Göçmenin Hakları Nelerdir?

  • Yüksek Nitelikli Göçmenin eşi/nişanlısı ve 21 yaş altında çocukları için de oturum izni başvurusu yapılabilmektedir.
  • Yüksek Nitelikli Göçmenin %30 vergi indirimi ve ehliyet sınavından muafiyet hakkı bulunmaktadır.
  • Yüksek Nitelikli Göçmen 6 ay çalıstıktan sonra ipotekle ev alma hakkına sahiptir.
  • Yüksek Nitelikli Göçmen üç yıl süreyle aynı işyerinde çalıştığı taktirde, dördüncü yıldan itibaren bağımsız oturum başvurusu yapma hakkına sahiptir.
  • Beş yıl süreyle IND’nin belirlemiş olduğu kriterlere uygun bir şekilde çalışıldığı taktirde, Hollanda vatandaşlığına başvuru hakkı doğmaktadır.
  • Yüksek Nitelikli Göçmen oturum izni size tüm Avrupa da vizesiz seyahat izni sağlamaktadır.

vergi indirimi hollanda

%30 Vergi Kuralı Nedir?

Hollanda'da Yüksek Nitelikli Göçmen statüsünde olan kişilere %30 oranında bir vergi indirimi uygulanıyor. Hollanda vatandaşlarına göre %30 daha düşük seviyede bir vergi ödüyorsunuz. Yeni bir ülkeye gelmenin zorlu bir süreç olduğunu düşünen Hollanda yönetimi Nitelikli Göçmen olan kişilere vergi indirimi avantajı sunmaktadır.

hollanda oturum

Yüksek Nitelikli Göçmenlik programı ne işe yarıyor?

Yüksek Nitelikli Göçmenlik Hollanda devletinin izlediği göçmen politikası gereği AB üyesi olmayan ülkelerden, Hollanda’ya nitelikli çalışan getirmeyi amaçlayan bir programdır. Hollanda’da yaşamayı amaçlayan, Avrupa vatandaşlığı almak isteyen veya oturum iznine sahip olmak isteyen nitelikli göçmenler 5 yıl aralıksız çalışmak kaydıyla, Hollanda vatandaşı olma hakkına sahip olur. Özetle nitelikli göçmen bir yandan Hollanda’da kendine yeni bir hayat kurarken, bir yandan oturum hakkına sahip olmanın ayrıcalıklarından yararlanır.

hollnada oturum

Yüksek Nitelikli Göçmenlik programına kimler başvurabilir?

Bu programın hedef kitlesi, işinde uzman ve mesleki anlamda nitelikli bireylerdir. Programa dahil olabilmek için nitelikli göçmenin en az bir lisans diplomasına sahip olması ya da belirli bir meslekte uzmanlığının bulunması ve gerektiğinde bu uzmanlığını belgelerle kanıtlaması şarttır. Örneğin programa bir yazılım mühendisi başvurabileceği gibi mühendis olmayan fakat kendini bu alanda geliştirmiş, yeterlilik belgelerine sahip kişilerde başvuru yapabilir.

Editör: Seyran Bayır