Sağlık

Hindistan'ın Racastan eyaletinde yaklaşık 200 kuş, kuş gribi nedeniyle öldü

Hastalık esas olarak Racastan'ın çeşitli bölgelerinde bulunan telli turnalarda tespit edildi. Yetkili, "Kuş gribinin sığırlara bulaşmasından korkuluyor" diye ekledi. Bölge Orm...

Abone Ol

Hastalık esas olarak Racastan'ın çeşitli bölgelerinde bulunan telli turnalarda tespit edildi. Yetkili, "Kuş gribinin sığırlara bulaşmasından korkuluyor" diye ekledi. Bölge Orman Görevlisi (DFO) Ramesh Kumar Malpani, ölen bazı kuşlara ait örneklerin, ülkenin orta kesiminde yer alan Madhya Pradeş eyaletindeki Bhopal şehrinde bulunan Ulusal Yüksek Güvenlikli Hayvan Hastalığı Enstitüsü'ne (NIHSAD) gönderildiğini söyledi. Malpani telefonla verdiği demeçte "NIHSAD'da numunede yapılan test, H5N1 kuş gribi virüsünün varlığını doğruladı" dedi.

Hindistan federal hükümeti dünya çapında kuş gribi salgınları tehdidi ve insanlarda görülebilecek bir pandemiye dair endişeleri göz önüne alarak bu tür durumlarla başa çıkmak için 2005 yılında bir eylem planı hazırlamıştı. Uygulamadaki planın Maharaştra, Gucerat ve Madhya Pradeş eyaletlerinde çıkan kuş gribi salgınını ilk anda kontrol altına almak ve kontrolde tutmak için çok faydalı olduğu kanıtlandı. O zamandan bu yana, bu Güney Asya ülkesinin farklı bölgelerinde çok sayıda yüksek oranda patojenik kuş gribi salgını görüldü.

Hindistan'da kuş gribinin önlenmesi, kontrol edilmesi ve kontrol altında tutulması amacıyla eyalet yönetimlerine ne yapacaklarını göstermesi için hazırlanan eylem planı, kanatlılarda görülen daha sonraki salgınlara da dayanılarak 2006, 2012 ve 2015 yıllarında revize edildi.