Yetkililerin Çarşamba günkü açıklamasına göre, Çalışma ve klinik deneyler, Tamil Nadu eyaletindeki Vellore Hrıstiyan Tıp Fakültesi (CMC) tarafından yürütülecek. Hükümet düşünce kuruluşu Ulusal Hindistan'ı Dönüştürme Kurumu (NITI) Aayog'un (komisyonu) sağlıktan sorumlu üyesi V K Paul, Salı günü düzenlenen basın toplantısında "CMC Vellore'un aşı dozlarını karıştırmaya yönelik araştırma çalışmasına onay verildi" dedi.

Yetkililer, söz konusu çalışmanın Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi'nin (ICMR) iki Kovid-19 aşısının karıştırılmasının güvenlik ve bağışık sağlama anlamında daha iyi sonuçlar verdiğine dair araştırmasından farklı olacağını kaydetti. Covishield ve Covaxin, Hindistan'da halka uygulanan iki temel aşı.

ICMR'nin iki aşının karıştırılmasına yönelik çalışması, bu sene Mayıs ayında Uttar Pradhesh eyaletinin Siddharth Nagar bölgesinde yanlışlıkla hem Covishield hem de Covaxin aşısı olan 18 kişi üzerinde yapıldı. İlk doz olarak Covishield aşısı olan köylülere ikinci doz için yanlışlıkla Covaxin aşısı vurulmuştu. Araştırma henüz hakem tarafından değerlendirilmedi.

ICMR çalışmasının bulgularına göre, bir adenovirüs vektörü platformu bazlı aşı ile onu takiben inaktive edilmiş tam virüs aşısının kombinasyonu ile aşılama, sadece güvenli olmakla kalmadı, aynı zamanda daha iyi bağışıklık sağladı. Pune'deki Hindistan Serum Enstitüsü tarafından üretilen Covishield bir adenovirüs vektörü platformu tabanlı aşı iken, Bharat Biotech ve ICMR tarafından üretilen Covaxin ise inaktif tam virüs aşısı.

BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı

Editör: İRFAN KARSLI