Sağlık

Hindistan Serum Enstitüsü, yeni Kovid-19 aşısını Eylül'de piyasaya sürmeyi umuyor

Yeni aşının ABD'li aşı geliştiricisi Novavax'la yapılan işbirliği kapsamında geliştirildiğini aktaran yerel ekonomi kanalı CNBC-TV18, bu bilginin Hindistan Serum Enstitüsü'nün...

Abone Ol

Yeni aşının ABD'li aşı geliştiricisi Novavax'la yapılan işbirliği kapsamında geliştirildiğini aktaran yerel ekonomi kanalı CNBC-TV18, bu bilginin Hindistan Serum Enstitüsü'nün CEO'su Adar Poonawalla tarafından bir söyleşide paylaşıldığını kaydetti.

Kanalın haberinde, "HSE'den Adar Poonawlla bize, Covovax aşısının onay verilmesi halinde Eylül itibarıyla Hindistan'da piyasaya sürülmeye hazır olacağını söyledi. Novavax'ın Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika'da yürütülen Faz 3 klinik denemelerinden elde edilen veriler, aşının Kovid-19 semptomlarının önlenmesinde yüzde 90,4 etkili olduğunu gösteriyor" ifadelerine yer verildi.

An itibarıyla ileri bir aşamada bulunan aşı denemeleri tamamlanmaya yakın. İlaç şirketi ayrıca, Temmuz ayında Covovax'ın çocuklardaki kullanımına dair klinik çalışmalara başlamayı planlıyor. Novavax, Eylül 2020'de Kovid-19 aşısı NVX-CoV2373 için Hindistan Serum Enstitüsü'yle üretim anlaşması imzaladığını duyurmuştu. Poonawalla da daha önce Covovax'ın bu yıl Haziran ayında piyasaya sürülmesini umduğunu söylemişti. HSE'nin ilk aşısı olan Covishield, Oxford Üniversitesi ve İngiliz ile İsveç ortaklı ilaç şirketi AstraZeneca işbirliğinde geliştirilmişti.

Hindistan, Kovid-19'a karşı aşılamaya 16 Ocak'ta, ülkede üretilen iki aşı olan Covishield ve Covaxin'i kullanarak başladı. Aşılama çalışmaları devam ediyor. Son günlerde Rusya'nın geliştirdiği Kovid-19 aşısı Sputnik V'in de ülkede dağıtımına başlandı.