Güney Sudan'da 2018'deki barış anlaşmasına imza atanlar, Çarşamba günü ülkenin on eyaletinden dokuzunda eyalet yönetimlerini ve yerel idareleri kurma konusunda anlaşarak tabanda aylardır süren liderlik çıkmazına son verdi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir ve beş yardımcısı ile başkent Cuba'da yapılan görüşmede anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Görüşme sırasında Güney Sudanlı liderler yeniden yapılandırılmış bir parlamento ve eyaletler konseyi üst meclisi kurma konularında da uzlaştı.

Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı

Yukarı Nil eyalet valisinin atanmasındaki gecikme üzerine de, barışa imza atan taraflar, petrol zengini kuzey bölgesinde yerel idare kurma çabalarını durduran kabile gerginliklerini çözmek için bir konferans düzenleme kararı aldı.

2018 antlaşmasındaki tarafların 22 Şubat'ta koalisyon hükümetiyle birlikte eyalet hükümetlerini de kurmaları bekleniyordu, ama süreç on eyalette güç paylaşımı konusunda süregelen anlaşmazlıklar nedeniyle aksamıştı.

Kırılgan barış anlaşmasının tarafları 2018 antlaşmasının temel hükümlerini uygulamayı ilan edilen sürelerde hayata geçiremeyince çatışma mağduru doğu Afrika ülkesinde barış sürecinin tamamen çökeceği endişeleri ortaya çıkmıştı.

Editör: İRFAN KARSLI