Açıklamasını karbon nötrlüğü üzerine bir toplantıda yapan Moon, gelişmiş 2030 yılı Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkı'nın ülkenin karbon nötrlüğüne yönelik güçlü iradesini temsil ettiğini ifade etti. Sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik bu 2030 hedefi, önceki hedef olan yüzde 26,3'ten keskin bir şekilde yükselmiş oldu.

2050 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşma hedefini teyit eden Moon, Güney Kore'nin uluslararası toplumun sorumlu bir üyesi olarak sera gazı emisyonlarını azaltmak ve karbon nötrlüğü elde etmek için küresel çabalara katılacağını belirtti.

Hükümet yetkilileri ve sivil uzmanlardan oluşan 2050 karbon nötrlük komisyonu, 2050 karbon nötrlüğü senaryosunu açıkladı. Buna göre komisyon, senaryosunda elektrik ve ısı üretimi sürecinden kaynaklanan karbon emisyonlarını en aza indirmek için kömürle çalışan elektrik üretimini durdurmayı ve çelik üretim sürecinde hidrojen azaltıcı çelik üretimini benimsemeyi teklif etti.

Senaryoda, sıfır enerjili binalar ve yeşil yeniden yapılanma ile yapı sektöründe enerji verimliliği artırılırken, çimento, kimyasal ve petrol rafinasyonu sürecinde kullanılan fosil yakıt ve kaynakların yenilenebilir yakıt ve kaynaklara dönüştürülmesi önerisi yer aldı. Senaryoda ulaşım sektörü için çevreyi kirletmeyen araç tedarik oranının yüzde 85'in üzerine çıkarılması ve çevre dostu nakliye sistemine dönüşüm önerildi.

Çin'in gençlik yapay zeka inovasyon yarışması finallerinde 7.000 kişi yarışıyor Çin'in gençlik yapay zeka inovasyon yarışması finallerinde 7.000 kişi yarışıyor

Komisyon ayrıca senaryoda, kimyasal gübre kullanımını azaltarak, tarım yöntemlerini geliştirerek, düşük veya sıfır karbonlu balıkçı gemileri sağlayarak ve hayvan dışkısının kaynak dolaşımı yoluyla düşük karbonlu hayvancılık yönetimi uygulayarak tarım sektöründe sera gazı emisyonlarının sınırlanmasını önerdi.

Güney Kore'nin sera gazı emisyonlarının 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 7,3 azalarak 648,69 milyon ton olarak gerçekleştiği tahmin ediliyor. Güney Kore Çevre Bakanlığı'na göre, emisyonlar 2018'de 727,69 milyon tonla zirve yapmıştı.

Editör: İRFAN KARSLI