Massachusetts'teki Harvard Üniversitesi, Beijing'deki Tsinghua ve Çin Renmin Üniversiteleri ve Tianjin'deki Nankai Üniversitesi'nden araştırmacılar, 2020'den 2060'a kadar olan dönem boyunca Çin'in güneş fotovoltaik potansiyelleri ve maliyetlerini değerlendirmek için birçok zaman-mekansal faktörü dikkate alarak entegre bir model geliştirdiler. Çin, enerji sistemlerini dönüştürme, özellikle güneş, rüzgar ve su kaynaklarından üretilen enerji olmak üzere yenilenebilir enerjilere geçme konusunda büyük taahhütlerde bulunmuş durumda.

ABD'deki hakemli bilimsel dergi Proceedings of the National Academy of Sciences'ta yayınlanan araştırmada, teknik olarak uygulanabilir, maliyet açısından rekabetçi ve şebekeye uyumlu olan güneş fotovoltaik enerji potansiyellerinin zaman-mekansal analizinin, Çin'in ileriye dönük enerji yolunu inşa etmesi için çok önemli olduğu belirtildi. Harvard çevre bilimleri profesörü ve araştırmanın ortak sorumlu yazarı Michael B. McElroy, "Bulgular, yalnızca Çin için değil, birleşik güneş enerjisi ve depolama sistemlerinin, kömürle çalışan elektriğe daha ucuz bir alternatif ve daha şebeke uyumlu bir seçenek haline geldiği diğer ülkeler için de önemli bir enerji geçiş noktasını vurguluyor" dedi.

Çin, Mars'tan örnek getirme görevini 2028 civarında fırlatmayı hedefliyor Çin, Mars'tan örnek getirme görevini 2028 civarında fırlatmayı hedefliyor

Araştırmanın bir diğer ortak sorumlu yazarı Tsinghua Üniversitesi'nden Doçent Lu Xi ise, "Bugün, sübvansiyonsuz güneş enerjisi, Çin'in çoğu yerinde kömürden daha ucuz hale geldi ve bu maliyet-rekabet avantajı, teknolojideki ilerlemeler ve maliyet düşüşleri nedeniyle yakında tüm ülkeye yayılacak" diye konuştu. Lu, "Sonuçlarımız, depolama sistemlerine yapılan yatırımlarla birlikte güneş enerjisinin ekonomik rekabet gücünün, Çin'de gelecekteki elektrik sistemlerinin işletilmesinde özellikle önemli olacak olan şebeke dağıtımı için ekstra faydalar sağlayabileceğini gösteriyor" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI