2024 Paris Olimpiyatları'nda Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı yarı finale yükseldi 2024 Paris Olimpiyatları'nda Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı yarı finale yükseldi

Tokyo'da dominant bir Amerika Birleşik Devletleri (ABD) takımı, yani bildiğimiz "Rüya Takım" yok ve Olimpiyat Oyunları erkekler basketbol yarışında Olimpiyat altınına turnuvada kalmayı sürdüren tüm takımlar uzanabilir. Gruptaki ilk maçında Fransa'ya 83-76'lık skor ile mağlup olan ABD, İran'ı 120-66 ve Çek Cumhuriyeti'ni 119-84 skorlarla alt ederek grubu ikinci bitirdi. Kazandığı iki büyük farklı galibiyet ve grup ikincileri arasında en iyi puanı alan ABD altın yolunda halen favorilerden biri, ancak Olimpiyatları geçen yıllarda olduğu gibi domine ettiği söylenemez. Yedeklerdeki yetenekli oyuncuları azalan ABD, Kevin Durant ve Damian Lillard'a çok fazla bel bağlıyor. Bu iki pivot formda olmadığında ise ABD takımı yedeklerinden pek fayda sağlayamıyor, tıpkı Fransa mağlubiyetinde olduğu gibi.

Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları'nda ABD ile Fransa arasında oynanan erkekler basketbol A Grubu maçı sırasında ABD başantrenörü Gregg Popocich (sağdan birinci) görülüyor, 25 Temmuz 2021. (Fotoğraf: Meng Yongmin/Xinhua)

Bir zamanlar yedeklerinde çok sayıda yıldız oyuncu bulunan Rüya Takım'ın taraftarları, ikinci takımlarının dahi madalya kazanabileceğini düşünüyordu. Hızlı hücumlar, boğucu bir savunma ve her oyuncunun oyun alanının her bölgesinden attığı sayılarla oyunu dinamik tutan Amerikalılar, rakiplerini rahat bırakmadı. Yetenekli oyuncuların eksikliği nedeniyle ABD'nin uzun oyuncularından daha fazla desteğe ihtiyacı var. Ancak takımın en uzun pivotu Javale McGee (213cm) Fransa'ya karşı sadece 1:55 dakika oynayabilirken, başlangıç pivotu Bam Adebayo (206cm) ise Fransa takımından Moustapha Fall (218cm), Rudy Gobert (216cm) ve Vincent Poirier (213cm) ile karşı karşıya gelmek zorunda kaldı. Eleme turuna girerken, Avustralya, Slovenya ve İspanya'nın her birinin kadrolarında 210 cm'nin üzerinde en az iki oyuncu olduğu için uzun boy eksikliği ABD için daha fazla soruna neden olabilir. Olimpiyatlardan önce oynanan gösteri maçlarında Avustralya ve Nijerya'ya verilen kayıplar, Amerikalıların hala kimya arayışında olduğunu göstermişti. Fransa, sadece Durant ve Lillard'a güvenerek sonucun gelmesini bekleyen ABD takımının zayıflığını ortaya çıkardı.

ABD'li oyuncu Kevin Durant, Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları'nda ABD ile Fransa arasında oynanan erkekler basketbol A Grubu maçı sırasında görülüyor, 25 Temmuz 2021. (Fotoğraf: Meng Yongmin/Xinhua)

Öte yandan, Olimpiyatlara ilk kez katılan Slovenya, grup aşamasında üç galibiyet alarak C Grubunu birinci sırada tamamladı. Dallas Mavericks takımının gardı Luka Doncic liderliğindeki Slovenya, 2004 Olimpiyat şampiyonu Arjantin'i 118-100, ev sahibi Japonya'yı 116-81 ve 2019 Dünya Şampiyonu İspanya'yı ise 95-87'lik skorlarla mağlup etti. Arjantin'e karşı galibiyette 48 sayı atan Doncic, Olimpiyat tarihinin en yüksek ikinci tek maçlı skoruna ulaştı. Doncic, şu ana kadar maç başına 28,3 sayı, 10,7 ribaund ve 7,0 asist ortalamasıyla 48 sayı kaydetti. İtalya, Almanya ve Nijerya'ya karşı zafer kazanan Avustralya da altın madalya için güçlü favorilerden biri. Kıdemli gard Patty Mills, maç başına ortalama 21,7 sayı atarak takımına liderlik etti. Salı günü başlayacak olan çeyrek finallere ulaşan her takımın şampiyonluğa uzanma ihtimali var.

Editör: İRFAN KARSLI