Çin: 29 ülkeye tek taraflı vize muafiyeti politikası uyguluyoruz Çin: 29 ülkeye tek taraflı vize muafiyeti politikası uyguluyoruz


HAİKOU, 25 Ekim (Xinhua) -- Akşam yemeği öncesinde kahve keyfi yapmak isteyen Alimov Abdumalik, Türk kahvesini güzelce ısıtmak için sıcak kumların üzerine koyduğu cezveyi dikkatle çalkalıyor. Geleneksel Türk kahvesinin nasıl pişirileceğini iyi bilen 26 yaşındaki Özbekistan vatandaşı Abdumalik, Çin'de bir restoran zinciri işletiyor. Abdumalik, bu özgün kahve yapım yöntemini Türkiye'den gelen ve yıllardır Çin, Rusya ve Özbekistan gibi ülkeler arasında dış ticaret işi yapan babasından öğrenmiş.

Ticari zekaya sahip genç adam, babasının da etkisiyle iş fırsatlarını kovalamakta mahir. Lise yıllarında bile babasının Çin'den ithal ettiği giysileri sınıf arkadaşlarına satarak cep harçlığını çıkarırmış. Abdumalik, Çin'de üretilen malların genellikle kaliteli ve fiyatlarının da makul olması nedeniyle Özbekistan'da son derece popüler olduğunu söylüyor. Genç adam, Çin hakkında babasından duyduğu şeylerin yanı sıra Kuşak ve Yol İnisiyatifi aracılığıyla da bilgi edinmiş. Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin derinleşmesi sayesinde giderek daha fazla Çinlinin, Özbekistan'a geldiğini belirten Abdumalik, "Kuşak ve Yol İnisiyatifi, ülkemin kalkınması için hayati önem taşıyor" diyor. Orta Asya'da yer alan Özbekistan, antik İpek Yolu üzerinde Asya ve Avrupa'dan uluslararası tüccar ve ziyaretçileri kendine çeken önemli bir merkezdi.

Genç adam, babasının cesaretlendirmesiyle 2017 yılında öğrenimine Çin'de devam etmeye karar vermiş. Orta Çin Normal Üniversitesi'nde bir yıl Çince öğrenen Abdumalik, Çin'in güneyindeki Hainan eyaletinde bulunan Hainan Normal Üniversitesi'ne geçiş yaparak uluslararası ekonomi ve ticaret eğitimi almış. Abdumalik, "Okuması zor olduğu için çok az uluslararası öğrenci bu bölümü seçiyor. Bu bölümü tercih edenlerin çoğu ise uluslararası eğitimlerine katkı sunması için seçiyor, ancak ben bu bölümün kendi işimde yararlı olacağını düşündüğüm için tercih ettim" diyor. Abdumalik ve bir Türk arkadaşı, 2020 yılında Çinli bir arkadaşlarıyla güçlerini birleştirerek Hainan eyaletinin merkezi Haikou'da bir Türk mutfağı restoranı açmaya karar vermiş. Abdumalik'in uzmanlaştığı Türk kahvesi ve biftek, restoranın spesiyalitesi olarak Çinli müşterilerin kalbini kazanmış.

Bu başarının ardından, bu yıl kentte restoranın yeni bir şubesini açmışlar. Yabancı bir ülkede yaşamaya ayak uyduran genç tüccarın yeme alışkanlıkları da Çin yemeklerinin etkisiyle değişmiş. Abdumalik, "Çin'e gelmeden önce nadiren sebze, çoğunlukla et yerdim. Artık sebzelerin de lezzetli olduğunu düşünüyorum. Kimyonla çeşnilendirilmiş lahana ızgarasına bayılıyorum. Çok lezzetli" diyor. Abdumalik bununla da kalmayıp Çinli dostunu Özbekistan'da hotpot (Çin mutfağında kaynayan çorba suyuyla hazırlanan bir güveç türü) restoranları açmaya teşvik ediyor. Bu yılın Haziran ayında Hainan Normal Üniversitesi'nden mezun olan Abdumalik, balık tutmaya ve sörfe gidebildiği Hainan kentini çok sevdiği için Çin'de çalışmaya devam etmeyi umuyor. Abdumalik, bazı yerel lehçeleri bile öğrenmiş. Genç tüccar, şakayla karışık, "Hainan'ın iklimi son derece güzel. Denizini de seviyorum. Buradan ayrılmak istemiyorum. Hep burada yaşamak istiyorum" diyor. Abdumalik, gelecekte restoran işini Çin'deki başka kentlere genişletirken, Çin ile Orta Asya arasındaki dış ticarete de katkıda bulunmaya devam etmeyi planlıyor. Kısa süre önce Hainan'da bir dış ticaret şirketi kuran genç tüccar, Çin ile Orta Asya ülkeleri arasında daha fazla kaliteli ürün ticareti yapmayı ve iki taraf arasında bir ekonomi ve ticaret "köprüsü" olmayı umuyor.  

Editör: Şeymanur Erbay