Haberde yer verilen İngiliz araştırma firması Airfinity tarafından yapılan bir analiz, Yediler Grubu ülkeleri (G7) ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri tarafından satın alınan ya da bu ülkelere tedariği söz verilen 100 milyon doz aşının, takviye aşılar dikkate alındığında dahi, yıl sonu itibarıyla son kullanım tarihinin dolacağını ortaya çıkardı.
Öte yandan gelişmiş ülkelerdeki 240 milyon doz aşının son kullanım tarihi iki ay içinde dolacak. Bu süre içinde aşıların gelişmekte olan ekonomilere gönderilmesi lojistik olarak zor. Airfinity'e göre, 2021 yılı sonu itibarıyla G7 ve AB üyelerinde arz, talebi aşarak aşı miktarı 1 milyar dozu geçecek. Araştırma şirketi, söz konusu ülkelerin tümünün destekleyici aşılar yapacağını varsayıp, 12 yaş altı çocukların aşılanmasını hariç tutarak bu analizi yaptı.
Gelişmiş ülkelere sağlanan Kovid-19 aşılarının tipik olarak altı ila yedi aylık raf ömrü var. 560 milyon doz satın alan veya almayı kabul eden Japonya, aşı kampanyasını Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'ndekinden daha yavaş başlatmasına rağmen, nüfusunun yüzde 60'ından fazlasını tamamen aşıladı.
Analize göre, Japonya'daki dozların, ülkede aşıya ihtiyaç duyan herkesin Kasım ayı civarında aşılanmasının ardından artması bekleniyor. Kabine Sekreterliği'ne göre, Japonya, Pfizer ve Moderna aşılarını yerel yetkililere dağıttı ama son kullanım tarihiyle ilgili özel bir not bildirmedi.