Sağlık

Gece vardiyasında çalışanların Kovid-19'a yakalanma riski daha yüksek

Avustralya'nın Queensland eyaletinde bulunan James Cook Üniversitesi'nden Yaqoot Fatima'nın liderlik ettiği uluslararası araştırma ekibi, gece vardiyasında çalışanların korona...

Abone Ol

Avustralya'nın Queensland eyaletinde bulunan James Cook Üniversitesi'nden Yaqoot Fatima'nın liderlik ettiği uluslararası araştırma ekibi, gece vardiyasında çalışanların koronavirüse yakalanma risklerinin neredeyse iki kat olduğuna inanıyor. Araştırmanın Journal of Sleep Research'te yayımlanan bulguları, gönüllülerden tıbbi ve genetik veriler toplayan İngiltere'nin biobank programının 500.000 katılımcısının tıbbi verilerine dayanıyor.

Brisbane Times'a konuşan Fatima, gece vardiyasında çalışmanın insanların doğal sirkadiyen ritimlerini bozarak onları enfeksiyona açık hale getirebildiğinin çok iyi bilinen bir gerçek olduğunu söyledi. Fatima, "Başka araştırmacılar, gece vardiyasında çalışmanın sonucu olarak sirkadiyen ritim bozukluğunun kişiyi Kovid-19 enfeksiyonuna karşı da daha riskli hale getirebileceği teorisini ileri sürdü" dedi.

Fatima, "Bu, düşük melatonin seviyelerinin ve zayıf bağışıklık tepkisinin bir fonksiyonu olabilir" diye konuştu. Xinhua'ya da bir açıklama yapan Fatima, şu anda Amerika Birleşik Devletleri dahil başka ülkelerde yürütülmekte olan benzer çalışmaların bulunduğunu söyledi. "Onların da benzer bulgular elde edeceğini umuyor ve bekliyoruz" diyen Fatima sözlerini şöyle sürdürdü: "Onların bulguları da açıklanınca, aşı uygulamalarında öncelikler gibi konulardaki yönetmelikler üzerinde bunun bir etkisinin olabileceğini umuyoruz."